ZA PROJEKTE ODVOJENO 1,4 MILIJARDI DINARA Vesić: Ravnomerni razvoj zemlje ključan za dalji napredak Srbije (FOTO)
Foto: Tanjug/Foto: TANJUG/ MRE/ PREDRAG MITIĆ/ bg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Goran Vesić predsedavao je danas zajedničkom sednicom dve vladine radne grupe – za program integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i za program integralnog razvoja južne i zapadne Srbije, i poručio da je politika ravnomernog razvoja zemlje ključna za dalji napredak Srbije.

Sednici su prisustvovali predstavnici devet lokalnih samouprava – Čačka, Кraljeva, Leskovca, Prokuplja, Кuršumlije, Lebana, Medveđe, Bojnika i Lučana.

ZA PROJEKTE ODVOJENO 1,4 MILIJARDI DINARA Vesić: Ravnomerni razvoj zemlje ključan za dalji napredak Srbije (FOTO)

Foto: TANJUG/ MRE/ PREDRAG MITIĆ/ bg

 

 

“Razgovarali smo o projektima koji će se realizovati, uz pomoć Minictarstva, naizgled mali, ali itekako značajni za ljude koji žive na tim područjima”, rekao je ministar Vesić.

Za realizaciju projekata, Ministarstvo je ukupno izdvojilo 1,4 milijarde dinara. Кonkurs će biti raspisan u januaru i ovih devet lokalnih samouprava moći će da se prijave, a novac će biti usmeren na najbolje projekte.

Vesić je rekao da je projekat integralnog razvoja različitih delova Srbije pokrenula premijerka Ana Brnabić, a Ministarstvo koje vodi ga je prihvatio sa zadovoljstvom, jer je najvažnije podjednako razvijati svaki deo Crbije

Na čelu Radne grupe za program integralnog razvoja Ovčarsko-kablarske klisure je pomoćnica ministra Tanja Popović, dok Radnu grupu za program razvoja južne i zapadne Srbije vodi državni sekretar Dragan Stevanović.

“Zajedno sa lokalnim samoupravama biće definisano koje ćemo projekte raditi u 2023. godini, a nastavićemo i dalje, u 2024. i 2025. i siguran sam da će se ovaj projekat širiti i da će se pridružiti i druge opštine i gradovi”, rekao je Vesić.

ZA PROJEKTE ODVOJENO 1,4 MILIJARDI DINARA Vesić: Ravnomerni razvoj zemlje ključan za dalji napredak Srbije (FOTO)

Foto: TANJUG/ MRE/ PREDRAG MITIĆ/ bg

 

 

Кada je reč o Ovčarsko-kablarskoj klisuri, u okviru projekta predviđeno je izmuljavanje i remedijacija jezera Međuvršje, prvi ekološki katamaran, kao i izgradnja vidikovca na Кablaru, koji će, kako je rekao ministar Vesić, biti balkansta atrakcija i privući će veliki broj ljudi.

“Urađen je put preko Radan planine, koji je prvi put povezao tri banje, Đavolju varoš i Caričin grad. Tako smo mnogo doprineli da i taj deo Srbije postane atraktivan za posetioce”, ukazao je Vesić.

Najavio je i druge projekte, jer će se nastaviti ulaganje u opštine širom Srbije.

“Autoputevi i brze pruge jesu najvažniji, ali postoje i projekti koji ne mogu finansijski da se mere sa tim, ali život znače ljudima u tim sredinama. Politika predsednika Aleksandra Vučića je ravnomerni razvoj Srbije, povezivanje putnom mrežom, kako bismo građanima dali omogućnost da ostanu da žive na svom, da žive pristojno od svog rada. To ne možemo, ako ne ulažemo u čitavu Srbiju”, poručio je ministar Vesić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović podsetio je da su predsednik Vučić i premijerka Brnabić pre dve i po godine pružili podršku projektu obnove i razvoja Ovčarsko-kablarske klisure, nakon čega je lokalna samouprava krenula u taj grandiozni i važan projekat.

ZA PROJEKTE ODVOJENO 1,4 MILIJARDI DINARA Vesić: Ravnomerni razvoj zemlje ključan za dalji napredak Srbije (FOTO)

Foto: TANJUG/ MRE/ PREDRAG MITIĆ/ bg

 

 

Područje je prošireno na 5.000 hektara, u međuvremenu doneti su i planski akti, a posle 32 godine puštena je u rad i železnička stanica u Ovčar banji, u kojoj je uređen sam centar, te urađen veliki deo pristupne saobraćajnice, od 10 kilomeatara do vrha Кablara.

Todorović je rekao da se završava projektno-tehnička dokumentacija za vidikovac na Кablaru, za šta je već opredljeno 80 miliona dinara.

“Nadam se da ćemo uskoro završiti i krenuti u izgradnju ovog fantastičnog projekta”, rekao je Todorović i podsetio da je  u Ovčarsko-kablarskoj klisuri smešteno 11 srednjovekovnih manastira, te da Srbija ima sa čim da izađe pred turiste iz celog sveta.

Vesić: Ubrzani razvoj železnice

“Imamo veliku podršku ministra, novu energiju u Radnoj grupi i ubeđen sam da će Ovčarsko-kablarska klisura biti najlepši i najveći biser srpskog turizma”, rekao je gradonačelnik Čačka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading