Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka kojem SAD daju podršku
Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić (STF)

Inicijativa “Otvoreni Balkan”, koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlična je ideja, koja će doneti napredak ovom regionu, i to je put saradnje kojim treba ići, istakli su juče u razgovoru ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

"NEMA PREDAJE!" Vučić sa vojnim vrhom Srbije! Poslali jasnu poruku! (FOTO)

 
Vesić je ukazao da je povezivanje Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kroz tu inicijativu, dobro za sve tri zemlje i obavestio ambasadora Hila da se u narednom periodu očekuju nove dobre vesti iz oblasti saobraćaja kojima se olakšavaju i ukidaju procedure koje su postojale između tri sada savezničke zemlje.  
Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka kojem SAD daju podršku

Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić (STF)

 

Takođe, podsetio je da se radi na tome da građani između ove tri zemlje mogu slobodno da putuju samo sa ličnim kartama kao i da rade u svakoj od ovih zemalja kao i da su već uprošćene fito - sanitarne procedure na granicama. “Kao jedinstveno tržište zanimljiviji smo i stranim investitorima za njihova ulaganja”, naglasio je ministar Vesić i dodao da je taj proces zasnovan na istim principima kao i EU - jedinstveno tržište, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala. 

“Ukoliko pitate ljude u Severnoj Makedoniji, Srbija je najpopularnija zemlja. U Albaniji, Srbija nije najpopularnija ali je svakako popularnija sada nego pre, kao i Albanija u Srbiji. Zato je ova ideja dobra za sve tri zemlje”, rekao je Vesić i izrazio nadu da će se i Crna Gora i BiH priključiti ovoj regionalnoj inicijativi.

Vesić i Hil: Otvoreni Balkan put napretka kojem SAD daju podršku

Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić (STF)

 

Ambasador Hil je podržao “Otvoreni Balkan” kao pozitivan i inkluzivan proces.
Ministar i ambasador su razgovarali i o izgradnji Moravskog koridora, na kojem radove izvodi američka kompanija “Behtel”. Vesić je ukazao da radovi dobro napreduju i da će posao biti završen početkom 2025.godine, i podsetio da će deonica duga 112 kilometara, od niškog autoputa do Čačka povezati pola miliona ljudi. 

Dodao je i da se u nastavku brze pruge Beograd – Novi Sad, sada radi na deonici od Novog Sada do Subotice, kao i da se očekuje potpisivanje sporazuma sa EU o izgranji brze pruge Beograd – Niš, čija je vrednost oko 2,7 milijardi evra, te podsetio da se gradi i autoput ka Crnoj Gori i obnavlja pruga Beograd – Bar.

Ambasador SAD ukazao je da je izgradnja puteva bitna za građane kako bi ostajali da žive u svojim mestima, ali i da je od predstavnika brojnih kompanija čuo da upravo izgradnja dobre putne infrastrukture presudno utiče na dalje investicije, i olakšava im poslovanje.

Vesić je najavio i početak rada nove avio linije Beograd - Čikago od 17. maja i istakao da Srbija želi više američkih kompanija koje bi radile u našoj zemlji.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading