VESIĆ: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije
Foto: Ustupljene fotografije

Vesić je istakao da gotovo ne postoji zemlja u svetu koja se više puta od Srbije gradila i obnavljala, skoro od temelja, a u toj izgradnji Građevinski fakultet, sa 176 godina dugom tradicijom, imao je jednu od glavnih uloga.

“Sa više od 12.000 diplomiranih inženjera ova ustanova je bila i ostala jedan od najvažnijih oslonaca razvoja naše zemlje. Danas, kada se Srbija ubrzano razvija, građevinski sektor beleži istorijski rast, i kada znamo da se svaki uloženi dinar u građevinsku industriju multiplikuje trostruko u našem BDP-u, značaj vaše struke je veća nego ikada pre”, rekao je Vesić.

A, uloga budućih građevinskih inženjera još je značajnija, jer su nove generacije direktan doprinos razvoju Srbije i čitave srpske privrede, dodao je.

“Kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obećavam vam da ću učiniti sve da studenti, istraživači i profesori sa Građevinskog fakulteta budu uključeni u što veći broj projekata koje realizuje naše Ministarstvo”, rekao je Vesić.

On je ukazao i da ključ razvoja građevinskog sektora leži upravo u tesnoj saradnji nauke, privrede i države, jer sama nauka, po sebi, ne znači ništa ako nema praktičnu primenu u privredi i društvu.

VESIĆ: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Foto: Ustupljene fotografije

 

Zato će Ministarstvo u narednom periodu potpisati ugovor sa Univerzitetom u Beogradu koji se odnosi na studente Građevinskog, ali i drugih fakulteta, kao što su Arhitektonski, Mašinski, Elektrotehnički, Saobraćajni, Rudarsko-geološki, koji će podrazumevati institucionalizaciju studentske prakse, u Ministarstvu i u javnim preduzećima koja su u tom resoru, poručio je Vesić.

Ministar je rekao i da je u pripremi projekat za stipendiranje studenata u koji će biti uključena javna preduzeća, kao i domaća i strana preduzeća koja učestvuju u najvažnijim infrastrukturnim projektima.

Naveo je i da će Građevinski fakultet biti uključen u rad radnih grupa za izmenu zakonskih propisa među kojima će prvi biti Zakon o planiranju i izgradnji, kao i da će biti intenziviran zajednički rad u vezi sa Inženjerskom komorom, koja treba da bude zajednički dom svih inženjera.

Ministar Vesić je posebno istakao da se Srbija nikada nije više gradila nego danas - stotine kilometara novih auto-puteva, brzih saobraćajnica, brzih pruga, novi mostovi i tuneli… koji spajaju narod i donose nova radna mesta i investicije.

VESIĆ: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Foto: Ustupljene fotografije

 

“U svakom od tih velikih projekata nalazi se pečat vašeg rada”, podvukao je ministar.

Naveo je i da je budžetom za 2023, koju će se u ponedeljak naći pred poslanicima, opredeljeno oko 420 milijardi dinara, odnosno oko 3,6 milijardi evra za kapitalna ulaganja, i da je po visini kapitalnih ulaganja u strukturi BDP, Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi.

Ministar je napomenuo da će država, kako bi umanjila negativne efekte aktuelne krize, nastaviti da ulaže u velike infrastrukturne projekte - puteve, železnicu, bolnice, stadione, a u svemu tome, kaže, potrebna je podrška Građevinskog fakulteta, jer takvi kapitalni građevinski poduhvati mogu da se realizuju samo zajedno.

Primetio je i da se ove godine, osim 176 godina postojanja Građevinskog fakulteta, obeležava i značajan jubilej -  160 godina saradnje tog fakulteta sa nekadašnjim Ministarstvom građevine, a sada Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

VESIĆ: Građevinski fakultet jedan od najvažnijih oslonaca razvoja Srbije

Foto: Ustupljene fotografije

 

“Ministarstva pod čijom se nadležnošću nalazila oblast građevinarstva, menjala su svoja imena, ustrojstva, ministre, kao i fakulteti koji su se bavili obrazovanjem građevinskih inženjera, ali za ovih 160 godina jedno se nije menjalo, a to je plodotvorna i konstantna saradnja naše dve institucije. Mi, jedni bez drugih ne možemo”, poručio je Vesić.

Zahvalivši svim građevinskim i geodetskim inženjerima čiji je impozantan doprinos ugrađen u temelje moderne Srbije, a među kojima su verovatno najpoznatiji Milutin Milanković i Nikola Pašić, ministar je čestitao Dan građevinskog fakulteta, uz želju da zajedno, na temeljima slavne prošlosti, gradimo bolju budućnost za Srbiju i srpski narod, vodeći se postulatima zapisanim na grbu Fakulteta - istraživati, obrazovati, graditi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading