"MORAMO DA UBEĐUJEMO SRBIJU" Nemački predsednik dolazi na Balkan, ima samo jednu misiju
EPA/Adam Berry

Moramo da nastavimo da ubeđujemo Srbiju da put kojim se trenutno kreće otvara pitanja u pogledu ozbiljnosti želje da ide ka Evropskoj uniji, koja se pokazala da ima pregovaračku moć u nedavnim tenzijama  Beograda i Prištine oko registarskih tablica, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

On je u uoči posete Severnoj Makedoniji i Albaniji, u intervjuu za Dojče vele, govorio između ostalog o zemljama Zapadnog Balkana, o odnosu Srbije i Rusije i dijalogu Beograd-Priština.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše što je većina zemalja Zapadnog Balkana uvela sankcije Rusiji, a da Srbija to još nije učinila, Štajnmajer je rekao da baš zato dolazi u region, jer želi da stvori sebi sliku o raspoloženju u tamošnjim državama.

On je pohvalio to što Severna Makedonija i Albanija pokazuju solidarnost sa Ukrajinom, kada se radi o povećanju ekonomskog pritiska na Rusiju i ispunjavaju svoje obaveze unutar NATO, što bi prema njegovim rečima tim zemljama trebalo da "pruži samopouzdanje" u njihovim EU integracijama.

Što se tiče Srbije, Štajnmajer je naglasio da se mora ostati pri pokušajima da se ubedi političko vođstvo u Beogradu da put kojim se trenutno kreće otvara pitanja, i to u pogledu ozbiljnosti sa kojom se traži put ka Evropi, navodi Dojče vele.

„Ja pratim put Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji već gotovo 20 godina i često sam išao u Srbiju. Siguran sam da ljudi u Srbiji neće da zaostaju za željom koja dolazi i iz drugih zapadnih balkanskih zemalja, da se približe Evropskoj uniji i jednom se u nju učlane. Tome mogu samo da se nadam i da se dalje trudim. A i da ubeđujem političko vođstvo u Srbiji da jasno ide tim putem“, rekao je nemački predsednik.

Govoreći o odnosu između Beograda i Prištine i  nedavnom smirivanju tenzija, koje su narasle zbog odluke privremenih institucija u vezi registarskih tablica, Štajnmajer je rekao da se u tom slučaju  još jednom dokazalo koliko je Evropska unija, važna u regionu.

„Pošto, kao što mislim, postoji želja da se dođe u Evropu, da se jednom postane član Evropske unije, i ta želja je i dalje prisutna u svim zemljama Zapadnog Balkana, Evropa ima tu pregovaračku moć, te pregovaračke mogućnosti i mogla je u tom, iz naše perspektive relativno malom sukobu oko registarskih tablica, da doprinese rešenju“, rekao je Štajnmajer, prenosi Tanjug.

To, prema njegovim rečima, upućuje da se treba  pozabaviti i većim konfliktima koji bi mogli doprineti normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji bi u tom smislu bili mirno rešeni, prenosi Dojče vele.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Tom Sojer

29.11.2022 11:28

Bolje bi mu bilo da ostane kući ladno vreme nije se igrati.

KKK

29.11.2022 11:41

Valter ce biti razocaran kad bude cuo sta narod misli o ulasku u EU, bolje da ne dolazi.!!!!

Bole

29.11.2022 11:49

Interes Srba je sve manja za ulazak u EU zbog vaših stavova i stalnog pritiska na Srbiju. Pritiskajte one koji ne poštuju međunarodno pravo i obaveze. Sram vas bilo.

Divna

29.11.2022 12:12

20godina se Trudi??Pa to je bas veliki staz.,bolje da se vrati kuci posto toliko Trudi nije uspesan, da se covrk ne bruka vise.

Baki

29.11.2022 12:36

Ti to doživeti nečeš. Ako je zbog dnevnice, pa ti onda dodji. U svakom slučaju nisi dobrodošao. Fuj...

Novcic

29.11.2022 12:40

Nema potrebe za dolazak.a kad toliko volite siptare dajteim deo Nemacke pa zivite zajedno.

Pera

03.12.2022 19:36

Dok sve radite na našu štetu, od toga neće biti ništa! Ne tražimo tudje ništa, ali svoje ne damo i to neka poštuju! A naravno da treba i da nam isplate ratnu odštetu a ne da nam zamazuju oči lažnom pomoći!