"NJEGOVE REČI ĆE OSTATI PUTOKAZ" Vučić: Sa velikom tugom sam primio vest
Foto: Tanjug/STRAHINJA ACIMOVIC

Telegram predsednika Vučića prenosimo u celosti:

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda.

Kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić je i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade. Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao.

Retko ko je sa tako dubokim uvidom u ljudsku stvarnost opevao ulogu i položaj pesnika u današnjem svetu, donekle bodlerovski, kao usamljenog bakljonoše čija je dužnost da se rečju probija kroz magle ljudskih slabosti, strasti i grešaka, ali i velikih dela i herojskih podviga koji daju nadu celom čovečanstvu.

Ostavite svoj komentar na Viber kanalu Živela Srbija!

Za njega je forma bez sadržine označavala kraj ljudskog duha, a ispraznost savremenog doba, nametanu od onih koji su oskrnavili i zaboravili moralnu suštinu čoveka, smatrao je najvećim padom čovečanstva. Prezirao je licemerje, kukavičluk i ništavilo moderne civilizacije, razotkrivajući bespoštedno svaki njihov trag, unoseći poetsko svetlo istine i razotkrivanja u sve kutke ljudske duše.

Kako je i sam jednom prilikom rekao, „pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe“, ali nikada „ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu“.

Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru.“

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading