SRBIJA ZBOG LAŽNIH EKOLOGA GUBI MILIJARDE EVRA Propuštena velika šansa! Ćuta i ekipa naneli nemerljivu štetu svojoj zemlji
Protest - Alo! - A. Nalbantjan

Naime, dok zapadni mediji ovih dana pišu da Evropu trese nova zlatna groznica jer dragoceni metal litijum postaje važniji od nafte, kod nas su nakon protestnih okupljanja obustavljene sve aktivnosti na tom planu, što praktično znači da nam je naneta šteta koja se meri u milijardama evra.

S obzirom na to da se Evropska unija obavezala da će električna vozila biti široko dostupna do 2035, očekuje se da će potražnja za metalima potrebnim za proizvodnju baterija, posebno litijumom, eksplodirati, što se uveliko i dešava jer njegova cena skače iz meseca u mesec. Tržištem litijuma trenutno dominira nekoliko zemalja, a Evropa želi da im se pridruži  iskorišćavajući svoja nalazišta (Nemačka, Francuska...).

TRIPUT VIŠE

Od 2015. količina proizvedenog litijuma u svetu je utrostručena, dok će taj porast do 2030. iznositi čak sedam puta. Konačno, procene su da će 2050. planeti biti potrebno oko 35 puta više litijuma nego danas.

A kod nas lažni ekolozi su upropastili istorijsku šansu za razvoj, posebno zapadne Srbije. Za čiji interes, nije teško naslutiti...

SRBIJA ZBOG LAŽNIH EKOLOGA GUBI MILIJARDE EVRA Propuštena velika šansa! Ćuta i ekipa naneli nemerljivu štetu svojoj zemlji

Alo

 

Čelnik SRS Vojislav Šešelj kaže da je ludilo to što su napravili vajni ekolozi.

- Ja svakako ne bih prodavao litijum, nego bih uslovljavao da se ovde grade fabrike koje će koristiti litijum, fabrike baterija, fabrike električnih automobila. To bi onda bila mnogo veća zarada za Srbiju. Svi znaju da se srpski radikali neprekidno zalažu za eksploataciju litijuma, kao i bakra i nikla i svih drugih sirovina jer to može označiti ekonomski preporod naše zemlje - navodi Šešelj, i obrazlaže svoj stav:

- Ne može se živeti od šume, trave i njiva, to ne stvara akumulaciju u privredi i ne može da omogući visok nacionalni dohodak. Dakle, moramo otvarati rudnike i vaditi tu rudu koju nam je bog dao, naravno, uz primenu svih najviših ekoloških standarda. Ovo oko ekologa radile su strane službe, glavne kolovođe su plaćane iz inostranstva i onda se okupe ludaci. Pa vidite šta sad rade u Novom Sadu, ne daju da se gradi most. Ko može biti tako lud da ne dozvoljava da se gradi još jedan most preko Dunava? Priroda, naravno, treba da se čuva, međutim, moraju da se koriste rudna bogatstva, mostovi, putevi i pruge. Je l' bi trebalo da ukinemo sve auto-puteve i pruge?

OZBILJNA ANALIZA

SRBIJA ZBOG LAŽNIH EKOLOGA GUBI MILIJARDE EVRA Propuštena velika šansa! Ćuta i ekipa naneli nemerljivu štetu svojoj zemlji

Foto: Printscreen

 

Marketinški stručnjak i analitičar Nebojša Krstić naglašava da je eksploatacija litijuma isuviše ozbiljna stvar za državu da bi se prepustila uličnim bukačima i lobistima drugih zemalja.

- Zato bi bilo dobro da stručnjaci napokon otklone nedoumice vezane za navodnu štetnost iskopavanja i da se tome pristupi na način od koga će imati koristi i narod i država - rekao nam je Krstić.

Mercedesov ugovor 
s Rok tek litijumom

„Mercedes“ je potpisao ugovor s kanadsko-nemačkom firmom „Rok tek litijum“, prema kojem će dobijati u proseku 10.000 tona litijum-hidroksida godišnje za baterije, saopštio je nemački proizvođač automobila. Ugovor omogućava „Mercedesu“ da svoje partnere koji proizvode baterije za električne automobile snabdeva sirovinom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Mile sumadinac

21.10.2022 07:30

Cutu treba na terazije da visi upropastio je zivot nama i nasoj deci tu bitangu treba skloniti sa ulice i u kavez ga staviti govedo jedno njega i ekipu sto hitnije skloniti u zatvor narod je na ivici pucanja zbog lazni ekologa a moglo je da se napreduke dole lazni ekolozi ako se narod digne njih nece biti nigde a gotovo je to da bude

Mara

21.10.2022 09:01

Lepo krivicna prijava pana sud i zatvor.Oduzeti mu poslanicki imunitet.