STIŽE EKONOMSKI ARMAGEDON Čuveni bankar s Volstrita Džejmi Dimon izneo crne prognoze - Na proleće strašna glad i u Evropi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako je najavio Dimon, Evropa je već zaglibila, SAD idu ka tome, a onda će se kriza iz Amerike ponovo, samo još jača, obrušiti na Stari kontinent. Pre svega na države EU, a s obzirom na nivo ekonomske saradnje Srbije sa Unijom i na sve investicije koje kompanije iz EU imaju kod nas, više je nego jasno da i nas očekuju turbulentni dani. Najkritičnije će, kaže Dimon, biti početkom i sredinom sledeće godine.

- Američka privreda mogla bi da zapadne u recesiju u narednih šest do devet meseci - rekao je Džejmi Dimon za kanal CNBC.

ZAVISI OD RATA

Prema rečima bankara s Volstrita, ekonomija SAD još nije istinski uzdrmana, mada su rastuća inflacija, povećanje kamatnih stopa i situacija u Ukrajini veoma ozbiljna kombinacija.

- Ovo su veoma ozbiljne stvari koje će verovatno gurnuti SAD i svet u recesiju, odnosno Evropa je već u recesiji - rekao je Dimon, i najavio da će se krizna oluja sa obala SAD ponovo zaputiti ka Evropi.

Vulin: Vučić je vođenjem samostalne i nezavisne politike sačuvao stara prijateljstva - Alo.rs

Dimon je rekao i da ne može predvideti koliko bi recesija mogla da traje. 

- Može da ide od blagog do izuzetno teškog nivoa, što će u velikoj meri zavisiti od toga šta će se desiti sa sukobom u Ukrajini. Dakle, mislim da je teško pogoditi, ali ono što moram da poručim jeste - treba biti spreman - zaključio je bankar.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije slaže se da bi svaka kriza koja bi dodatno pogodila Evropu i te kako imala uticaja i na nas.

- Nama SAD predstavljaju značajnog političkog partnera, ali u ekonomskom smislu nemamo toliko veza, međutim, svaka kriza u Evropi u ekonomskom smislu se svakako preliva i na Srbiju. Samo onaj ko ne želi to ne vidi, toliko je sve očigledno - navodi naš sagovornik, ali i dodaje:

- Međutim, postoji i tu neka šansa, ako bi Srbija uspela da zadrži jeftine energente i da bude povoljna destinacija za biznis, u smislu toga da se lako posluje i sa zemljama u razvoju i sa ovima koje su neprijateljski orijentisane prema Rusiji.

Vulin: Dogovoreno unapređenje saradnje srpske i španske policije - Alo.rs

SKUPI ENERGENTI

Politički analitičar Zoran Spasić naglašava da je Evropa u krizi, ali nije slaba:

- Ekonomske pretnje pojavile su se još od velike ekonomske krize 2007-2008, potom smo imali krizna žarišta u svetu, ratove u Libiji, Siriji... Zatim pandemiju, koja se nije ni završila a počeo je sukob u Ukrajini. Danas se svet, pa i Evropa, suočava sa problemom energenata, političkom krizom, međutim, to ne znači da je Evropa slaba. Postoji kriza, ali to ne znači slabost Evrope, koja je sada ostala bez mogućnosti da kupuje jeftine energente. Sve se, naravno, odražava i na nas. Ali verujem u dobre rezultate Srbije jer u našoj zemlji ima dovoljno i nafte i gasa, rafovi su nam puni, vodimo jasnu i principijelnu politiku.

Srpskim kamenom obložena čuvena zgrada u Beču - Alo.rs

Najviše osećamo skok rata stambenih kredita

Segment planetarne krize koji se do sada najviše prelio na Srbiju odnosi se na kamate po bankarskim kreditima. Naime, rast euribora (bazna kamata Centralne evropske banke), koji je sa januarske negativne vrednosti od -0,539% stigao do +2,027% u ovom mesecu, doprineo je tome da prosečna rata stambenog kredita u našoj zemlji skoči za nekoliko desetina evra, zavisno od iznosa i roka dospeća, odnosno činjenice u kojoj je fazi otplate kredit.

Euribor je, podsetimo, po automatizmu deo kamate. Preciznije rečeno, kamatna stopa se dobija sabiranjem euribora i marže banke.  

Čudo kod Topole - Alo.rs

Šta nas čeka?

Evro će oslabiti, biće sve više beskućnika...

1. Dodatno slabljenje evra, uporedo će slabiti i dolar, ali ne koliko evropska valuta.

2. Visoka inflacija, koja je sada uglavnom 10-20%, zavisno od zemlje, mogla bi dostići i duplo od toga na godišnjem nivou.

3. Problemi sa snabdevanjem gasom, strujom... To će biti naročito izraženo tokom zime, ali će cene zbog smanjenja ponude dodatno jačati sledeće godine.

4. Pad industrijske proizvodnje poprimiće dramatične razmere, naročito u srednje i manje razvijenim zemljama.

5. Gotovo da neće biti zemlje koja će izbeći recesiju (dva kvartala uzastopno pad proizvodnje i usluga).

6. Znatan rast bankarskih kamata dobiće dodatno ubrzanje.

7. Širom Evrope povećaće se broj beskućnika zbog rasta cena stanarina. U većini zemalja preko zime nema prinudnog iseljavanja, ali će na proleće to eskalirati.

8. Očekuju se i problemi na tržištu nekretnina jer mnogi od plate neće moći da izmiruju narasle rate kredita.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading