PALATA SRBIJE Siniša Mali: Od januara najveće povećanje minimalca ikada! (VIDEO)
Alo

Darija Kisić se prva obratila novinarima:

PALATA SRBIJE Siniša Mali: Od januara najveće povećanje minimalca ikada! (VIDEO)

Alo

 

- Povećao se finansijski iznos kojim se podržavaju mladi ljudi koji stupaju u radni odnos, rekla je Darija Kisić. 

"Čitav svet je u vanrednoj situaciji, naši građani su manje osetili turbulencije, nego mnogo razvijenije zemlje. Želimo da sačuvamo radna mesta. Stopa nezaposlenosti je rekordno niska. Osnovni cilj je očuvanje finansijske stabilnosti i radnih mesta."

PALATA SRBIJE Siniša Mali: Od januara najveće povećanje minimalca ikada! (VIDEO)

Alo

 

- Hvala svim članovima saveta na konstruktivnom dijalogu. Od prvog januara minimalna cena rada biće 40.020 dinara, što je povećanje od 14,3 odsto, najveće povećanje minimalne zarade ikada, rekao je Mali.

"Stopa inflacije je projektovana na 11,5 odsto, pa ovo povećanje pokriva stopu inflacije."

Mali kaže da je država preuzela teret povećanja minimalca na sebe.

- Moramo izbeći svaku mogućnost otpuštanja u Srbiji. Ukupno rasterećenje zarada je sa 64 na 60 odsto. Time činimo privredu konkurentnijom i stimulišemo poslodavce. Na najnižoj stopi nezaposlenosti smo u istoriji, rekao je ministar Mali.

PALATA SRBIJE Siniša Mali: Od januara najveće povećanje minimalca ikada! (VIDEO)

Alo!

 

Ovo povećanje minimalca treba gledati u sklopu mera koje Vlada Srbije planira. Od prvog novembra povećanje penzija za 9 odsto, a kumulativno će biti povećane za više od 20 odsto, kaže Mali.

"To će poboljšati životni standard. Nakon povećanja minimalca, očekujemo da će plata biti više od 700 evra u proseku. Idemo na to da prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra"

Mali kaže da moramo sačuvati svako radno mesto, da sačuvamo najnižu stopu nezaposlenosti ikada, da se zaštiti životni standard građana.

- Svaki put kada se povećavao minimalac, rekli smo da će radnici živeti bolje, a s druge strane motivišemo poslodavce da i dalje zapošljavaju, dakle, država se odricala prihoda, kaže Mali.

"Dobili smo to da imamo najbrže rastuću ekonomiju u Evropi. 2012. stopa nezaposlenosti bila je 25 odsto, svaki četvri je bio nezaposlen. Sledeće godine će prosečna plata biti više od 700 evra."

Država se odriče 41 milijarde dinara godišnje, rekao je Mali.

Mali kaže da nas čeka borba za energente, ali da jedna mala Srbija manje oseća posledice od razvijenijih zemalja. Treću godinu zaredom imamo krizu, ali i treću godinu ekonomskog rasta, rekao je Siniša Mali.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Miki

13.09.2022 11:40

Svaka ti čast, euro pada a inflacija vrtoglavo raste pa će nam prosečne plate i penzije povećati životni standard

Srba

13.09.2022 17:46

Baš lepo što će te povećati minimalac. Ko boga vas molim da ne povećava te cene hrane i komunalija.