SRPSKA LISTA POZDRAVLJA DOGOVOR Rakić i Simić: Za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji to je od neprocenjivog značaja
Printskrin

"Za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji to je od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko je neprospavanih noći, brige i strepnje za nama kako ćemo dočekati 1. septembar i najavljene jednostrane mere iz Prištine, uz pojačane tenzije na severu pokrajine. Ovim dogovorom i dodatnim garancijama koje je čvrstim i nepokolebljivim stavom u zaštiti nacionalnih interesa pre svega Srba sa KiM pokazao predsednik Vučić zaštićena su naša prava da dostojanstveno i slobodno živimo na svojim ognjištima", ističu iz Srpske liste.

Kako dodaju, osigurano je da niko nema pravo da dira u srpske lične karte Srba sa Kosova, čime, kako dodaju, još jednom potvrđeno prisustvo institucija države Srbije na prostoru Kosova

"Podsećamo da su Srbi sa KiM tražili i dobili garancije predsednika Vučića da nas niko neće proterivati sa kućnog praga i danas svedočimo da su naša država i predsednik to obećanje i ispunili. Nema sumnje da su pred nama brojni izazovi, ali mi Srbi s Kosova i Metohije poručujemo da nećemo dozvoliti ni ukidanje KM registarskih tablica države Srbije i da ćemo nastaviti da na tome insistiramo i pružamo punu podršku našem rukovodstvu u svim diplomatskim borbama koje nas čekaju da bismo sačuvali mir i stabilnost na ovim prostorima", zaključuju iz Srpske liste.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozdravio je večeras dogovor između Beograda i Prištine o izlazno/ulaznim dokumentima i poručio da je ovaj dogovor od neprocenjivog značaja za Srbe na Kosovu i Methiji.

- Pozdravljam dogovor koji je srpski pregovarački tim na čelu sa predsednikom Vučićem postigao u vezi sa slobodom kretanja, a kojim se, pre svega, čuvaju mir i stabilnost, kao i srpske lične karte na ovim prostorima - rekao je Rakić za televiziju "Pink".

On je dodao da je ovo "samo gašenje požara, ili pokušaj gašenja, ali da je vatra i dalje prisutna i da dolazi iz Prištine".

- Za Srbe koji žive na KiM ovo je dogovor od neprocenjivog značaja, jer naš narod najbolje zna koliko je prošao neprospavanih noći, brige, koliko je strepnji za nama, jer taj 1. septembar je koliko već sutra - poručio je Rakić.

Lider Srpske liste kaže da ne zna kakvi će biti dalji potezi Prištine, i naglasio da pojačane tenzije na severu KiM uznemiravaju srpski narod.

On je istakao da nema sumnje da su pred Srbima sa KiM novi izazovi, ali da se neće dozvoliti ni ukidanje KM registarskih tablica države Srbije.

- Pružaćemo apsolutnu podršku rukovodstvu države u svim diplomatskim naporima koji nas očekuju, sa ciljem da se očuva mir i stabilnost na ovim prostorima - zaključio je Rakić.

Potpredsednik te liste Igor Simić izjavio je da, iako je dogovor postignut, nema mesta euforiji.

– Ovo je značajna stvar, ali predstavlja samo jedan korak u pravom smeru. Nema mesta euforiji, i Srbi sa KiM očekuju da se isti princip primeni i kada je reč o registarskim tablicama – kazao Simić za Pink.

Ističe da Srbi sa KiM nisu spremni da se odreknu srpskih dokumenata.

– Zato smo se grčevito borili za mir, stabilnost, srpski narod i prisustvo Srbije na KiM – rekao je Simić.

Žozep Borelj tvrdi da su Beograd i Lajčak postigli dogovor - Alo.rs

Petar Petković o garancijama EU - Alo.rs

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading