KURTIJEVA LAŽNA ISLAMSKA DRŽAVA Šta stoji iza odluke da se dozvole marame u školama?
Foto: EPA/EPA

Politički analitičar iz Albanije Mero Baze rekao je da je politika dopuštanja nošenja marama u školama pokušaj Aljbina Kurtija da "prikrije izborni neuspeh", dodajući da "Kurti želi podršku političkog islama", prenosi Gazeta ekspres.

"Odluka parlamentarne većine Kosova da se zvanično otvori put pokrivanju devojaka starijih od 16 godina, politička je odluka da se obezbedi podrška političkom islamu na Kosovu“, rekao je Baze i dodao:

"Svaka prazna rasprava ili debata o ljudskim pravima, i još gore poređenje sa zapadnim zemljama, jednostavno je pokušaj da se ova odluka još više iskoristi politički".

Baze je rekao i da su Albanci nacija koja se nalazi između Istoka i Zapada sa evropskom muslimanskom većinom koji su uspostavili nacionalni nad verskim identitetom.

"Ako uklonite ovaj identitet Albancima, ako ih tretirate jednostavno kao muslimansku naciju ili Kosovo kao jednostavno muslimansku zemlju, onda ste narušili nacionalni identitet Albanaca. Identitet ove nacije ima obeležje umerenog proevropskog islama koji odlukuje suživot sa pripadnicima drugih vera. Obrazloženje da je odluka zasnovana na pravima pojedinaca predstavlja okretanje ka političkom islamu za izborne potrebe”, izjavio je on.

Baze je napomenuo da neke od zapadnih zemalja dozvoljavaju nošenje marama u školama.

Vesić: Kurti je adresa za rat, a ne Beograd! - Alo.rs

"Tačno je da je u nekim zapadnim zemljama dozvoljeno nošenje marama u školama ili službenim sredinama, ali u tim zapadnim zemljama muslimani su manjina u društvu“, kaže on.

On je takođe pohvalio političke partije.

"Ako političke partije nastale iz OVK imaju jednu zaslugu, i na Kosovu i u Makedoniji, to je zapadni pristup koji su imale u sekularnoj državi i držanje političkog islama podalje od države", dodao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Ja

15.08.2022 10:17

KURTIJEVA LAŽNA ISLAMSKA DRŽAVA Šta stoji iza odluke da se dozvole marame u školama? Nisu oni csti Bogu niti islamskoj vjeri to nisu nikakvi narod niti su ljudi sto svi vide neho su albanski djavoli sto ceo svet istinu i vidi !!!

Ja

15.08.2022 10:21

Bog takve ljude u islamu ne vazi jer nisu iskreni Bogu ni samoj vjeri Bog takve dvolicne ne zeli niti u islamu jer nisu vjerni u drugom svetu ce ih Bog sa drugim narodom uporediti takve Bog ne vazi u Islamu niti su neki mudlmani samo sto govore sto jesu takve Bog takvi narod ne vazi u islamu !!!

Goran

15.08.2022 11:03

Oni i Islam su kao nebo i zemlja,a pogotovu njihovi koljaci i ovakvi ekstremisti. Koriste veru da bi pridobili podrsku od drugih jakih islamskih drzava i novcanu injekciju. Sta on misli da ce mladi moderni albanci da pristanu na to?? Pa ovaj covek je olicenje zla.