STRAVA I UŽAS! Zagrebački nadbiskupi tvrde da je logor za decu Jastrebarsko bio - prihvatilište!
Shutterstock/markoff.lt

U veoma opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor SPC se optužuje da je ovom odlukom i obeležavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava pometnuti krivica za "navodna mučenja i ubijanja dece koja su u hiljadama, upravo ljubavlju i brigom hrvatskih katolika, spašena od smrti i preživela teške ratne prilike".

VUČIĆ BRUTALNO ODGOVORIO NA KAMPANJU KOJU USTAŠE VODE PROTIV NJEGA Pričam o srpskim žrtvama i neću dozvoliti da nacistička zlodela prođu tako kao da se nikada nisu dogodila (VIDEO)

Otvoreno pismo Zagrebačke nadbiskupije dolazi samo par dana nakon što je zvanični Zagreb zabranio odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac s namerom da oda poštu žrtvama i svojim precima.

Oni smatraju da u pogledu nedovoljno osvetljenih tema iz prošlosti odnosa Hrvata i Srba, katolikâ i pravoslavnih treba da se, "odbaci svaki pokušaj preuzimanja i produžavanja neistina promovisanih u komunizmu, kao i njihovo prilagođavanje nekim sadašnjim ideološkim i političkim ciljevima koji su suprotni Hristovom Jevanđelju i širenju nebeskog kraljevstva".

"Duboko žalimo za umrlom decom, a ta se bol povećava kada se njihova stradanja pokušavaju iskoristiti na najgrublji način", piše u otvorenom pismu nadbiskupa zagrebačkih.

MONSTRUOZNE USTAŠKE PRETNJE NA TVITERU: Vučiću, dođi u Jasenovac da te tamo zauvek zakopamo!

Ako se, navodi se u pismu nadbiskupa zagrebačkih, višesložnim pitanjima zbrinjavanja dece u "prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku pristupa nekritički, bez utemeljenja na istorijskim činjenicama i istini, posredno se vređa dostojanstvo ponajpre žrtava, ali i onih koji su poniženi, zbog toga što su - što je posve apsurdno - činili dobra dela".

Posebno primećuju da je u Molbi episkopa Gerasima na nekoliko mesta spomenut i nadbiskup Alojzije Stepinac i to, kako tvrde, "s tendencioznim opisima i negativnim prizvucima u tumačenjima, kao da je i on bio učesnik nekih zlodela koja su, navodno, počinjena u tim prihvatilištima".


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Nikola

25.07.2022 22:19

Nije istina.Godinu dana i malo više sam 1991.god proveo u vojsci u Jastrebarskom.Saznao sve i naježio se.Bio lično da vidim.Logor za decu sa Banije,Korduna...Mogu skrivati koliko hoće.istina se zna.Sramota.

Nikola

25.07.2022 22:26

I kopamo kao vojnici kanal za struju u centru Jastrebarskog.Ja 20.god. i prilazi mi čiča od 70.god.Kaže mi vidim ti u očima da si Srbin.Rekao mu, jesam.On mene za vrat i kaže, takve sam ja klao za vreme rata.Polomio sa ga.Sva sreća oko mene kolege,posvedočile inače zaglavi ja robiju.Koliko su bolesni.

Nikola

25.07.2022 22:36

Bile su fotografije na zidovima tog privatilišta,pored kasarne.Postavljeno oko 1950,sada sigurno sklonjeno.Ono je bilo grozno i gledati,a ko zna šta se tu dešavalo.Pitajte Božidarku Frajt.Treba da se zna.