UČESTVUJE VIŠE OD 30 KOMPANIJA IZ EGIPTA I OKO 100 PRIVREDNIKA IZ SRBIJE Vučić i Al Sisi otvorili srpsko-egipatski forum
Foto: Tanjug Milos Milivojevic

Na početku foruma učesnicima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Na prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komora Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi.

Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije "Zašto investirati u Srbiju" i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora "Poslovati sa Egiptom".

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologia.

Prethodno je, tokom bilateralnog sastanka zvaničnika dveju zemalja, potpisani memorandum o saradnji u nizu oblasti.

Među potpisanim dokumentima je i Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Egipta u oblasti poljoprvrede Branislav Nedimović i ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Uprave slobodnih zona GAFI o jačanju biiateralnih investicionih odnosa, Memoradum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Egipatska ekonomija je druga najjaca privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije.

Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

U prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, saopštilaje Privredna komora Srbije.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading