GRADONAČELNIK SUBOTICE STEVAN BAKIĆ: Najoštrije osuđujem odluku Hrvatske da onemogući Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac i oda poštu stotinama hiljada žrtava srpskog naroda
Foto: Strahinja Babović

Najoštrije osuđujem odluku Republike Hrvatske da onemogući predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića da poseti Spomen - područje Jasenovac i oda poštu stotinama hiljada žrtava srpskog naroda, u svoje i u ime građana Srbije. Ogorčen sam izostankom bilo kakve reakcije raznih predstavnika evropskih i drugih međunarodnih institucija, koje su bile veoma glasne kada je trebalo neopravdano prozivati Srbiju i njeno rukovodstvo. Gromoglasno su ćutali i pre nekoliko dana, kada je ukrajinski ekstremista Gončarenko pretio predsedniku Vučiću i Srbiji, upravo se pozivajući na savezništvo sa Hrvatskom, u svojoj nameri da nam se sveti. Da li je ovaj poslednji sramni čin početak realizacije tog kažnjavanja Srbije i onog ko joj je omogućio da vodi slobodnu i nezavisnu politiku?

JEZIVA ISPOVEST IZ JASENOVCA Šešelj ispričao potresnu istinu koja se krije iza Vučićevog odgovora Hrvatima

Na čelu sam grada u kome se nalazi Generalni konzulat Republike Hrvatske, u kojem je sedište organa hrvatske manjine u Srbiji i koji često posećuju najrazličitiji predstavnici hrvatske države.

Niti ja, niti bilo ko u lokalnoj samoupravi, nikada nije osporavao pravo hrvatskih zvaničnika da dolaze u Suboticu, čak ni kada je postalo gotovo pravilo, da niko ne obavesti predstavnike Grada o dolasku tako visokih predstavnika strane države, kakvi su ministar spoljnih poslova i drugi članovi vlade, državni sekretari, visoki funkcioneri i poslanici u Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i predsednici opština.

Subotica je bila često odredište nosilaca zvaničnih funkcija u Hrvatskoj, naročito u poslednjih godinu dana. Lokalna samouprava nikada nije ispitivala njihove motive, povode, rasporede i sagovornike. Uvek smo bili domaćinski i gostoljubivo nastrojeni i okrenuti izgradnji boljih međudržavnih i međunacionalnih odnosa. Čak i onda kada su sa strane visokih gostiju stizale oštre kritike, pa i vrlo nediplomatske izjave, na račun našeg grada i naše zemlje.

PROCVAT Priznati svetski biznismen oduševljen promenama u srpskom fudbalu: Piksi i Vučić tandem za velika dela

Sada vidimo da je naš trud bio uzaludan, jer je zvanični Zagreb ignorisao sve gestove dobre volje i poštovanja, izričući jednu anticivilizacijsku zabranu predsedniku Vučiću da se pokloni senima Jasenovca, makar i u svojstvu privatnog lica koje, kao potomak žrtve jedne zločinačke države smrti u Drugom svetskom ratu, ima na takav gest suštinsko i duboko ljudsko pravo.

Dužnost je svake države u Evropi, pa i Hrvatske, da omogući potomcima žrtava nacističkog terora i genocida, da obiđu stratišta i grobna mesta svojih predaka. Ovakav stav susedne zemlje ruši takav temeljni princip, ne samo Evrope, već celog čovečanstva.

Predsedniku Vučiću izražavam snažnu i nepokolebljivu podršku u ovom, bolnom i nečuvenom, napadu na njega i celu Srbiju, sa nadom da će razum i elementarno poštovanje žrtava prevladati kod naših suseda, od kojih svi očekujemo da učine neophodne korake na ispravljanju nepravde koju su samovoljno i grubo izazvali, narušavajući međudržavne odnose.

Gradonačelnik Subotice

Stevan Bakić

DANAS U 18 ČASOVA Vučić se obraća naciji i iznosi neoborive činjenice - sledi šok za Srbiju i za region, ali i za sve u EU!

Komentari (0)

Loading