VELIKI POTRESI U Nemačkoj cene lete u nebo, prete nestašice, a kod nas skroz druga slika: Došlo vreme da Nemci zavide Srbima
Foto: Pixabay

Zastrašeni najavama o ozbiljnom nedostatku energenata i svemu što će ih zadesiti na zimu, ali i onim što sopstvenim očima vide u prodavnicama i restoranima, mnogi obični Nemci, pišu tamošnji mediji, gotovo da ne spavaju od brige da li će moći da se prehrane.

Zbog situacije u Ukrajini, sektori prehrambene industrije u Nemačkoj su upozorili na nestašicu hrane ako cene sirovina nastave da rastu, pozivajući ministra poljoprivrede Džema Ozdemira da reaguje. Kristijan fon Buher, predsednik Savezne federacije nemačke prehrambene industrije, za nemački list „Bild“ istakao je da se u jednom trenutku neće postavljati pitanje koliko sirovine za prehrambenu industriju koštaju na globalnom nivou, nego da li se uopšte može doći do njih.

Hleb i mleko

Izveštaji rađeni u Nemačkoj ukazali su na to da predstoje znatna povećanja cena hleba i mleka u narednim sedmicama. Najrelevantnija industrijska udruženja predviđaju povećanje cene mlečnih proizvoda do 20 odsto, a peciva i do 30 odsto.

VELIKI POTRESI U Nemačkoj cene lete u nebo, prete nestašice, a kod nas skroz druga slika: Došlo vreme da Nemci zavide Srbima

Alo

 

 

- Hrana ne bi trebalo da bude luksuz - rekao je Danijel Šnajder, direktor Centralnog udruženja nemačkih pekara, objašnjavajući da se, međutim, dešava upravo suprotno, te da su troškovi proizvodnje pekarskih proizvoda povećani 25-30%.

Kako za Alo! kaže Mihailo Dragićević, koji već više od 30 godina živi i radi u Berlinu, nikad ranije nije osetio ovakvu krizu:

- Ovo je pakao! Nisam mogao da zamislim da će u Nemačkoj doći do ovakvog stanja. Rafovi su često ili poluprazni ili su proizvodi koji ih popunjavaju preskupi! Već smo počeli da razmišljamo da menjamo plan i da se ipak ranije vratimo u Srbiju.

O najavljenim nestašicama struje i gasa i problemima koji se očekuju sa grejanjem u Nemačkoj već se pisalo prethodnih dana. Došlo je dotle da neki gradovi, a slediće ih i ostali, spremaju ogromne hale u kojima bi noćili oni koji ne mogu da priušte da se greju u svojim domovima. 

S druge strane, u Srbiji svega ima, po cenama koje se bez ikakve dileme i pristrasnosti mogu opisati kao pristupačne. Za osnovne proizvode ne brinemo, čak ni za to koliko će koštati. Što se energenata tiče, nismo pusto ostrvo, već deo Evrope, ali po svemu što sada možemo videti i čuti, lakše ćemo prebroditi zimu nego najmanje 90 odsto država na Starom kontinentu.

VELIKI POTRESI U Nemačkoj cene lete u nebo, prete nestašice, a kod nas skroz druga slika: Došlo vreme da Nemci zavide Srbima

Alo

 

 

Dobro rodilo

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je prinos pšenice ove godine dobar i da u proseku iznosi 5,02 tone po hektaru, što je nešto iznad višegodišnjeg proseka.

- Na 632.000 hektara pšenice imaćemo oko 3,2 miliona tona pšenice, a to je, sa prelaznim zalihama, dvostruko više od količine koja je Srbiji potrebna za godinu dana - rekao je Nedimović, ističući da će biti dovoljno pšenice za ljude, stoku i industriju, a biće je i za izvoz.

VELIKI POTRESI U Nemačkoj cene lete u nebo, prete nestašice, a kod nas skroz druga slika: Došlo vreme da Nemci zavide Srbima

Alo

 

 

Ministar je govorio i o osnovnim životnim namirnicama. Podsetio je da su zamrznute cene za pet namirnica i naveo da će Vlada Srbije pratiti tržište i reagovati po potrebi, ali da ne očekuje cenovne skokove na tržištu.

Manja inflacija od 12 zemalja EU

 

Srbija je i u aprilu i u maju ove godine imala neznatno veću međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije (EU), ali je inflacija u 11 zemalja članica EU u aprilu i u 12 članica u maju bila veća nego u Srbiji. U maju inflacija je bila veća u Holandiji, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Poljskoj, Bugarskoj, Češkoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji. Ova poslednja zemlja je i rekorder sa majskom inflacijom od čak 20,1 odsto.

Šta sve brine Nemce

 

- Struja i gas

- Grejanje na zimu

- Poskupljenje hrane i usluga

- Nestašice pojedinih proizvoda

- Pad industrije

- Prvi put za tri decenije izvoz manji od uvoza

- Poslodavci prete da će otpuštati radnike

- Serija štrajkova i protesta

- Politička nestabilnost nakon afere sa drogom za silovanje na žurki na kojoj je bio kancelar Šolc

Direktor Gasaga: Kraće tuširanje i pranje ruku

 

Dokle je sve otišlo u Nemačkoj, pokazuje i potez direktora gasne kompanije „Gasag“ Georga Fridriksa. On je, naime, posavetovao klijentima da skrate tuširanje i kraće peru ruke, uz obrazloženje da se oko 20 odsto energije troši na toplu vodu.

- Molim vas da što pre počnete s tim i ne čekate zimu - apelovao je Fridriks.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (10)

Loading
Luki

13.07.2022 08:47

Samo ukinete sankcije i nemate problema, sve bude ko pre.

Mile Jagodinac

13.07.2022 08:48

Neka Švabe udju u balkansku uniju

Dragi

13.07.2022 10:19

Sve se vraća sve se plaća ovaj odozgo usmerava

Dejan

13.07.2022 10:22

Amerima je bio cilj da unište Evropu. To je toliko očigledno svima samo Evropi nije. Samo pogledajte koliko je $ (dolar) poskočio! Obični papiri koji se štampaju bez pokrića a njihove štamparije rade punom parom. Šteta da je Merklova otišla.

Nele

13.07.2022 11:41

Neka dodu trebaju mi radnici da kupe sljive..

Nena

13.07.2022 12:16

900 dinara kilogram mlevenog mesa koji je pre izbijanja rata bio 400,to je samo jedan primer...Jedino na cemu bi mozda mogli da nam pozavide je to sto smo naucili da trpimo

degr

13.07.2022 14:16

Nemci,. zasto trpite ovo, na ulice, skidaj lihvare i krepene lutke amerike... sve moze da se vrati u normalu za 5 dana.....