POČETAK BORBE ZA PRESTIŽ Brisel i Vašington u žestokom ratu za primat u našem regionu
Alo

Zvanični cilj posete je da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano. Cilj ove posete je da se Evropska unija, čiju osovinu čine Pariz i Berlin, što bolje pozicionira u regionu zapadnog Balkana, s obzirom na to da je Vašington u poslednje vreme počeo da preuzima inicijativu, tvrde naši sagovornici.

NAJAVA DOLASKA

Stano, predstavnik za medije šefa Evropske službe za međunarodne odnose i bezbednost (EEAS) Žozepa Borelja, naglasio je da EU pozdravlja snažnu podršku Makrona i Šolca dijalogu uz posredovanje EU, kao i naporima visokog predstavnika Borelja i specijalnog izaslanika Lajčaka u tom cilju.

POČETAK BORBE ZA PRESTIŽ Brisel i Vašington u žestokom ratu za primat u našem regionu

Alo

 

 

Kako ocenjuje analitičar Dragoljub Anđelković, EU shvata da gubi pozicije na ovim prostorima.

- Pismo koje su Makron i Šolc uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i najava dolaska njihovih savetnika u Beograd i Prištinu pokazuju da je Unija shvatila s čim se u našem regionu suočava - naveo je Anđelković, i dodao:

- Pokazalo se da EU nije toliko moćna da rešava stvari u Evropi i sada pokušavaju da se aktiviraju ponovo. Prvi put im je zbog njih samih bitno da rešavaju stvari na zapadnom Balkanu i zato se sada i postavljaju objektivnije - kaže Anđelković.

POČETAK BORBE ZA PRESTIŽ Brisel i Vašington u žestokom ratu za primat u našem regionu

Alo

 

 

Stevica Deđanski, analitičar, za naš list kaže da Berlin i Pariz u ovom momentu žele da pokažu da se i dalje pitaju za nešto. 

- S obzirom na to koji je njihov unutrašnji plan i s obzirom na to koju spoljnu politiku vode, vidi se da su bukvalno pod diktatom Vašingtona, jer sve što rade direktno rade nauštrb sebe i svojih građana. Da bi pokazali da se ipak za nešto pitaju, rešili su da se upletu u naš čvor. Međutim, oni tu nemaju nikakav uticaj. Na kraju se, što se tiče zapadnog sveta, sve završava onako kako Vašington želi. Mi svakako treba da razgovaramo sa svima kako ne bismo došli u situaciju da nam neko kaže da smo mi prekinuli razgovore, ali treba i da imamo na umu da se centar odlučivanja, bar što se zapadnog sveta tiče, nalazi u Vašingtonu - zaključuje naš sagovornik.

Stiže i mađarska predsednica

 

Predsednica Mađarske Katalin Novak doputovaće takođe u petak, 9. septembra, u zvaničnu posetu Beogradu, a sastaće se s predsednikom Vučićem. Osim sa šefom države, Katalin Novak će razgovarati i s predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem, kao i sa liderom SVM Ištvanom Pastorom. Nakon posete Beogradu, ona će 13. i 14. septembra otputovati na Kosovo.

 

Jovanović: Hoće da završe

sve što nisu dosad uspeli

 

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović smatra da EU, koristeći to što je Rusija zauzeta u Ukrajini, hoće sada da završi ono što nije uspela u poslednje 23 godine.

- Dugo vodeće sile Zapada nastoje da stvore utisak da je saradnja Srbije s Rusijom i Kinom opasna i da su to faktori malignog uticaja. Oni su se, u stvari, posle dugog zapostavljanja problema na Balkanu sada uplašili prisustva Rusije i Kine na ovim prostorima - smatra Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Драган

07.09.2022 07:30

Залуд крече, Са њиховим методама, уцене, притисака, санкција.... немају апослутно никакве шансе код српског народа. Мајка Русија.