ISPRAVKA: Izveštaj Grajfove komisije i izdvojeno mišljenje sudije Priska Matimba Nijambe nisu dokaz da se u Srebrenici nije dogodio genocid
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da tekst o Srebrenici na našem portalu Srbija Danas predstavlja prenošenje lažnih vesti.

Utvrđene činjenice:

"Sud u Hagu međutim nije „utvrdio da nema ni govora o genocidu u Srebernici”, stoji prvobitno u spornim tekstovima u prvim pasusima. Ovaj sud je utvrdio upravo suprotno - da je u Srebrenici počinjen genocid i zbog njega je osuđeno više pojedinaca.
„Pretresno veće je došlo do sledećih neoborivih zaključaka da su snage bosanskih Srba u julu 1995. pogubile između sedam i osam hiljada muškaraca i mladića bosanskih Muslimana; da su žrtve bile civili ili ratni zarobljenici; da su masakr i kasnija operacija prikrivanja bili planirani i dobro organizovani; i da je to bilo delo genocida”, navodi se na sajtu Haškog tribunala.

U vezi s navodima da je sutkinja Prisce Matimba Nyambe imala izdvojeno mišljenje prilikom izricanja presude Ratku Mladiću u junu 2021, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, Raskrikavanje navodi da je to tačno, ali da to ne znači da je “sud utvrdio da genocida nije bilo”.

Mediji obuhvaćeni analizom su kao argument naveli mišljenje sudije Priska Matimba Nijambe, koja je bila članica apelacionog veća koje je u junu prošle godine potvrdilo presudu kojom je bivši general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Nijambe je u opsežnom izdvojenom mišljenju, koje je deo pravosnažne presude Mladiću, iznosila argumente kojim je osporila većinu optužbi, tvrdeći i da je sudsko veće napravilo određene greške.
Njeno mišljenje međutim nije zvaničan stav Haškog tribunala, te je pogrešno tvrditi da je ovaj sud utvrdio da se genocid nije dogodio.

Apropo navoda o izveštaju nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici, koju je predvodio Gideon Greif, istoričar iz Izraela u februaru 2019. godine angažovala je Republika Srpska s ciljem da ponovo “istraži stradanje svih naroda u srebreničkoj regiji”.

Raskrikavanje ističe da ovaj dokument nije međunarodno priznat te da sadrži zaključke koji su suprotni zaključcima iz nekoliko presuda Haškog tribunala.

Osim što pomenuti izveštaj nije međunarodno priznat dokument, krajem jula prošle godine BIRN je ukazao na nekoliko zaključaka ovog izveštaja koji se protive zaključcima koje je Haški tribunal doneo u više presuda. Tako se recimo u Izveštaju tvrdi da su veliki broj ubijenih Bošnjaka činili vojnici, iako su sudovi utvrdili da je većinom stradalo civilno stanovništvo. U izveštaju se navodi i da maksimalan broj žrtava ne prelazi 3.715, dok je sud u Haškom tribunalu utvrdio da je pogubljeno između sedam i osam hiljada bosanskih Muslimana.

Grajf je u januaru ove godine, kako je pisao BIRN najavio da će ipak korigovati broj žrtava u Srebrenici, te potvrdio da ih je bilo osam hiljada.
Naveo je međutim da „neće biti revizije dela izvještaja u kojem se kaže da ubistva Bošnjaka od strane snaga bosanskih Srba nisu predstavljala genocid.”

Portal Alo.rs se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je navedena naliza utvrdila da predstavljaju prenošenje lažnih vesti. 

U nastavku prenosimo izmenjen tekst i naslov u skladu sa navedenom analizom.

NAPOMENA: Izmenje su i ukonjene tvrdnje da je haški tribunal utvrdio da nije bilo genocida u Srebrenici i jasno je naznačeno da je odluka ovog suda potvrđuje da je u Srebrenici izvršen genocid za koji su osuđeni pojedinci.

Prvobitna tvrdnja u našem tekstu da je "I sud u Hagu i međunarodni eksperti na čelu sa Gideonom Grajfom utvrdili da nema ni govora o genocidu u Srebrenici" nije istinita, jer je Haški sud utvrdio upravo suprotno, a to je da je u Srebrenici bilo genocida i da su za taj zločin osuđeni pojedinci. 

NAPOMENA: Izmenjena je prvobitna tvrdnja da je izveštaj Grajfove komisije koji se bavi Srebrenicom dokaz da genocida nije bilo i dodato u skladu analizom da taj dokument nije međunarodno priznat, te da ne predstavlja nikakav dokaz jer se kosi sa presudama haškog tribunala koji je utvrdio da je u Srebrenici bilo genocida.

Izraelski ekspert Gideon Grajf objavio je izveštaj Međunarodne komisije na 1.036 strana, međutim, taj dokument nije međunarodno priznat, te se nikako ne može smatrati bilo kakvim dokazom da se u Srebrenici nije desio genocid, posebno što se zaključci iz tog izveštaja kose sa donetim međunarodno priznatim odlukama haškog suda, a koje potvrđuju da je u Srebrenici bilo genocida i da su pojedinci osuđeni za te zločine.

Sam Grajf je najavio da će korigovati deo izveštaja u kome se prvobitno smanjuje broj muslimaksih žrtava nego što ih je zaista bilo.

NAPOMENA: Korigovan je deo teksta gde navodi da je Sudija Priska Matimba Nijambe, koja je predsedavala Žalbenim većem htela da oslobodi Mladića jer to nije istina, kao i deo da je njeno izdvojeno mišljenje predstavljeno kao dokaz da u Srebrenici nije bilo genocina, iako je zvanična i potvrđena presuda haškog tibunala potvrdila genocid.

Sudija Priska Matimba Nijambe nije izjavila da bi oslobodila Mladića

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je 8. juna 2021. godine drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995 godine.

Sudija Priska Matimba Nijambe, koja je predsedavala Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju žalbi odbrane Ratka Mladića, nije izjavila da ga je htela osloboditi, već je iznela da je imala delimično suprotan stav od ostalih članova Žalbenog veća što je pogrešno predstavljeno kao njen stav da bi Mladića trebalo osloboditi i što je pogrešno predstavljeno kao dokaz da genocida u Srebrenici nije bilo, jer je Žalbeno veće potvrdilo presudu haškog tibunala Mladiću. Njeno izdvojeno mišljenje se u celosti može pročitati u zvaničnom dokumentu presude.

NAPOMENA: Odlukom redakcije, a u interesu utvrđenih činjenica i istine uklonjeni su delovi sa izjavama sagovornika koji negiraju genocid u Srebrenici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading