AZIJSKE DRŽAVE JEDVA ČEKAJU ISPORUKE Postignut sporazum o izvozu žita iz regiona Zaporožje
Tanjug

Jevgenij Balicki, šef ruske uprave regiona Zaporožje, naveo je da planirani poslovi uključuju prodaju žita Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Rojters pozivajući se na rusku agenciju.

On je rekao da je postignut sporazum o isporuci 150.000 tona žita Iranu, dodajući da ruski poljoprivredni trgovci i državne kompanije kupuju žito od ratara iz tog regiona.

PESKOV SE HITNO OGLASIO "Preduzimaju se napori za osiguranje naše bezbednosti"

Britanska agencija navodi da nije mogla da proveri tu izjavu, i dodaje da je Ukrajina optužila Rusiju, najvećeg svetskog izvoznika pšenice, da krade žito sa teritorija koje je ruska vojska zauzela, dok Moskva te optužbe negira.

"Cene trenutno nisu loše. Poljoprivrednik dobija oko 200 dolara po toni žita, što je odlično, jer je cena njegove proizvodnje oko 120 dolara, čak i ako se uračuna trošak dugog perioda skladištenja, koje je bio iznuđen", rekao je Balicki za Tass.

RUSKE SNAGE IZVELE RAKETNI NAPAD NA NIKOLAJEV Spasioci i ekipe Hitne pomoći već na terenu

Cene ruske pšenice sa 12,5 posto sadržaja proteina za isporuku iz crnomorskih luka iznosile su 375 dolara po toni za franko brod (FOB) krajem prošle nedelje.

Region Zaporožja će, prema rečima Balickog, dobiti ove nedelje 300 železničkih vagona kako bi se, pored transporta kamionima, ubrzale isporuke žita iz Rusije.

"Železnica još ne radi u velikom obimu, do nedavno smo imali samo 11 vagona", rekao je on, napominjući da je pojednostavljena procedura na kontrolnim punktovima za Krim. Takođe je naveo da je u regionu bilo oko 1,5 miliona tona žitarica u skladištima uoči nedavnog početka ovogodišnje žetve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading