"ŽETVENI DAN" U PLAVNI I MLADENOVU Krkobabić: Sve prolazi, paori ostaju, pšenica ostaje i država Srbija ostaje
Foto: Dragan Gojić, agencija Beta

„Sad znamo šta znači pšenica, treba da se dogode neke geopolitičke stvari da bi smo razmišljali o pšenici. Ali nemojmo da zaboravimo - proći će ovo kao što je sve prolazilo.“ poručio je Krkobabić. Manifestacija je protekla u neformalnoj atmosferi i dobrom raspoloženju u iščekivanju prvih plodova rada vrednih ratara.

„Zahvaljujući visokim ulaganjima u proizvodnju i svim primenjenim agrotehničkim merama, uz poštovanje plodoreda mi danas imamo prinose do 7 tona po hektaru.“ izjavio je Janika Mesaroš, direktor zemljoradničke zadruge „Nizine“ Plavna.

Predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj izjavila je da je cena koštanja proizvodnje pšenice po hektaru oko 50 posto viša od prošlogodišnje i da cena koštanja koja pokriva troškove proizvodnje za prosečni prinos od 4250 kg po hektaru iznosi 38,53 dinara po kilogramu za pšenicu roda 2022. godine. “Kao Zadružni savez radimo na tome da se kroz državne mere obezbedi tržišna cena kojom se najmanje pokrivaju troškovi proizvodnje, kao i da se proizvođačima obezbedi smanjenje troškova buduće proizvodnje kroz regresirano dizel gorivo i povećanje podsticaja“.

Prisutnima su se obratili i Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Čedomir Božić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, a otvaranju je prisustvovao predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, profesori Zoran Keserović i Žarko Ilin.
 
Ovoj tradicionalnoj manifestaciji, 15. po redu, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, domaćini su bile zadruge „Nizine“ iz sela Plavna i „Lovrenac“ obližnjeg sela Mladenovo. Žetveni dani simbolizuju početak žetve pšenice i donoseći prve rezultate rada ratara predstavljaju za njih značajne dane u godini. 
Ovim događajem skreće se i pažnja na značaj proizvodnje pšenice, kao strateškog proizvoda za nacionalnu prehrambenu sigurnost, a budući da su zadruge preko koje se vrši promet pšenice, okosnica opstanka i razvoja ovih pograničnih sela, ovo je važan dan za sve zadrugare i stanovnike sela Plavna i Mladenovo. Obe ove zadruge pomognute su bespovratnim sredstvima Ministarstva za brigu o selu za unapređenje svog rada. 

Iz programa finansijske podrške zadrugama koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića, a nastavilo Ministarstvo za brigu o selu, u Južnobačkom okrugu uloženo je 279 miliona dinara u proteklih pet godina. Samo u ovom upravnom okrugu pomognut je rad 19 zemljoradničkih, uglavnom starih zadruga, koje su okosnice opstanka ovih seoskih sredina. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading