SELAKOVIĆ SA ŠALENBERGOM Završen sastanak srpskog šefa diplomatije i austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove (VIDEO)
Tanjug

Nakon sastanka, u Ministarstvu spoljnih poslova, dvojica ministara su se obratila na konferenciji za novinare.

- Govorili smo o situaciji u regionu, ratu u Ukrajini i situaciji na Kosovu.

Pomenuo sam ono što je za Srbiju veoma važno, a to je inicijativa Otvoreni Balkan, koja ne konkuriše članstvu u EU. Mi ostajemo na evropskom putu.

Na nama je da unapređujemo svoje društvo i da radimo, Srbija jasno vidi sebe. 

- Od prvog dana ukrajinske krize Srbija je zauzela jasan stav, poštovanje svih država članica UN.

- Zalagaćemo se za očuvanje teritorijalnog integriteta, jer je i naš povređen. Srbija pokazuje svojim delima, postavlja se humano prema ukrajinskim izbeglicama, učestvuje u pružanju humanitarne pomoći - rekao je ministar.

- Što se tiče evropskog puta, drugi put za Srbiju ne postoji, budite sigurni. Srbija se trudi da zadrži svoje pravo da donosi odluke o svojoj budućnosti sama, Srbija ostaje dosledna i verna u svojim stavovima, imajte u vidu kako smo mi prolazili kroz sankcije i setite se razloga zbog kojih su nam uvedene - zaključio je ministar Selaković.

Obraćanje Šalenberga

- Postoji kulturni most između naših zemalja. Rusija je svojim potezima prešla izvan same Ukrajine i mogla bi da destabilizuje i druge prostore u Evropi. 

- Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane.

Srbija je imala jasan stav na sednici UN. 

- Raduje me što je predsednik Vučić rekao da bi pokušao sve da do dijaloga Beograda i Prištine dođe. Hvala na gostoprimstvu i radujem se nastavku razgovora danas.

- Naše ideje koje smo istakli u austrijskom non-pejperu nemaju veze sa ratom u Ukrajini. Proces je birokratski, moramo naći način za konkretne rezultate. 

Sledeće nedelje nas očekuje sastanak u Briselu. Normalizacija nije austrijski stav, već stav EU.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading