MINISTAR VULIN Ubijena srpska deca zaslužuju pravdu!
Tanjug

Univerzalna jurisdikcija nije nikakav izum Srbije. Ona, za razliku od Hrvatske, izvršava sve svoje međunarodne obaveze i sprovodi pravdu kako se i obavezala. To je, dakle, naša obaveza, a ne nekakav hir kako to Hrvatska sada želi da prikaže. Stoga, naša država ima sva prava da podigne optužnicu protiv pripadnika hrvatske vojske koji su počinili zločin nad Srbima, baš kao što su to učinile Norveška i Švedska kojima Hrvatska nije uputila nijednu vrstu prigovora.

Konkretno, 2011. godine Norveška je osudila na osam godina zatvora Mirsada Repka, državljanina BiH, zbog zločina nad ratnim zarobljenicima u logoru za Srbe u Dretelju pored Čapljine, dok je Švedska 2013. na pet godina osudila Ahmeta Makitana, pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, takođe, zbog zločina nad ratnim zarobljenicima u istom logoru. A, zašto Hrvatska ovim državama ne prigovara za to što su sudili njihovim državljanima za zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini? Pa, upravo zbog pravila o univerzalnoj jurisdikciji.

Bez prijema Ustavnog suda tzv. Kosova u Asocijaciji frankofonih ustavnih sudova - Alo.rs

Sasvim je jasno zašto Zagreb stalno insistira da se sudi u Hrvatskoj i jedino od strane njihovih sudija. Evo odgovora kroz slikovit primer. Hrvatskoj je Srbija ustupila predmet istrage protiv pripadnika specijalne jedinice hrvatske vojske "Alfa" za masakr ratnih zarobljenika na prevoju Mali Alan i oni od tada, evo već 12 godina, vode istragu, iako je u Beogradu ona bila uspešno završena. Valjda čekajući da pomru i svedoci i izvršioci. Toliko o tome kako bi oni da ponovo sude.

Uostalom, ne treba pitanje svih pitanja da bude "gde se sudi", u Beogradu, Zagrebu, Londonu, Hagu ili Minhenu, već "kako se sudi". Iako je imperativ zakonita i pravilna presuda, jasno je da to nije imperativ i Zagrebu i zato insistira da se samo sudi u Hrvatskoj i jedino od strane njenih sudija. Kako to da Hrvatska, recimo, može da hapsi i sudi državljaninu druge države, Srbinu iz Banjaluke za delo izvršeno na teritoriji BiH, a Srbija u slučaju "raketiranje izbegličke kolone" ne može?

KUKNJAVA U ZAGREBU, HRVATI OČAJNI Srbija sprečila da nabavimo "Sejače smrti"! - Alo.rs

Podsećam da Tužilaštvo BiH od 2005. vodi istragu za zločin na Petrovačkoj cesti, ali punih 17 godina Hrvatska odbija svaki vid saradnje. S obzirom na to da je Vlada Hrvatske 3. juna 2015. donela Zaključak kojim nalaže Ministarstvu pravde da odbija pružanje međunarodne pravne pomoći u postupcima ratnih zločina protiv njihovih oficira po zahtevu BiH, da je u Hrvatskoj na snazi Zakon o ništavosti presuda i drugih akata pravosudnih organa Srbije o ratnim zločinima, a da se oštećeni u predmetu "Raketiranje izbegličkih kolona" nalaze u Srbiji i njeni su državljani i da je Tužilaštvo Srbije sa svojim službama pribavilo dokaze o načinu izvršenja zločina i o ličnostima odgovornih, Srbija je podigla optužnicu i sudiće za ovo strašno nedelo, zato što ubijeni srpski narod na Petrovačkoj cesti zaslužuje pravdu, zato što četvoro ubijene srpske dece i ubijena mlada devojka od 20 godina, koja je bila u drugom stanju, zaslužuju mir i pravdu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading