KUKNJAVA U ZAGREBU, HRVATI OČAJNI Srbija sprečila  da nabavimo "Sejače smrti"!
Alo

Hrvatski portal 24 sata objavio je tekst iz koga bukvalno kaplju suze što je naša država, ako je verovati njihovim tvrdnjama, lobirala na Zapadu da se Zagrebu ne omogući nabavka sistema MLRS (višecevni lanseri raketa, poznati i kao sejači smrti).

Navodno, mi smo ubedili zapadne partnere da Hrvatskoj ne treba takvo ofanzivno oružje koje dejstvuje na ciljeve udaljene nekoliko stotina kilometara.

KUKNJAVA U ZAGREBU, HRVATI OČAJNI Srbija sprečila  da nabavimo

Alo

 

- Potom je, međutim, Srbija nabavila više oružja nego Hrvatska za 30 godina državnosti - nariče hrvatski portal, čije su tvrdnje preneli i drugi tamošnji mediji.

NIJE SKROZ JASNO

Nikakve druge detalje portal 24 sata nije objavio, pa smo ostali uskraćeni za informaciju kako je mala Srbija uspela tako lako da ubedi Ameriku da odustane od prodaje oružja Hrvatima.

Vojni analitičar Vlade Radulović za Alo! konstatuje da Srbija uglavnom nabavlja defanzivno oružje i da nema razloga da to nekom smeta:

KUKNJAVA U ZAGREBU, HRVATI OČAJNI Srbija sprečila  da nabavimo

Alo

 

- Činjenica je da ti sistemi zemlja-zemlja, odnosno dalekometni artiljerijski sistemi, po kategorizaciji spadaju u ofanzivno oružje. Svojevremeno, kad je bila ta priča, bilo je reči o MLRS, koji poseduju mogućnost ispaljivanja različitih raketa na različitim dometima, između ostalog, hipotetički je bila mogućnost dejstva po ciljevima na udaljenosti od 300 km. Oni jesu imali nameru to da nabave, ali ni tada nije bilo jasno rečeno kakve zapravo rakete hoće da nabave, tako da je sve to ostalo u domenu politike i spekulacija.

SVE SE PROMENILO

Branko Radun, analitičar, ističe da u svemu uočava još jednu bitnu stvar.

KUKNJAVA U ZAGREBU, HRVATI OČAJNI Srbija sprečila  da nabavimo

Alo

 

- Oni priznaju da Srbija može da izlobira u Americi da Hrvatska nešto ne dobije. Ako je to tačno, to znači da Srbija mnogo bolje stoji tamo nego Hrvatska. E to je nešto što njih nervira koliko i ta nabavka oružja. Jer Srbija nije više u poziciji da bude samo na optuženičkoj klupi, loš momak. Hrvatsku najviše nervira to što Srbija nije ona iz devedesetih, pa da mogu da huškaju Zapad protiv nas i da oni uvek dobijaju podršku. Taj odnos se promenio - navodi Radun, i nastavlja:

- S druge strane, nabavka oružja im je isto trn u oku, jer posle 5. oktobra Srbija se sama gotovo razoružala, maltene smo ukinuli vojsku, nismo kupovali moderno naoružanje i nešto što je veće, skuplje, ozbiljnije. Ali, to se menja i to ih iritira: nabavka novih, savremenih, modernih sistema, jačanje srpske vojske, pošto su oni hteli da budu dominantni vojno, pa da prete Republici Srpskoj... A ako je Srbija jača, ne mogu da prete RS. Srbija jača vojsku samo da bi zaštitila svoju državu i svoj narod, ima defanzivnu strategiju, dok su hrvatski planovi ofanzivni: da uzmu Bosnu, da podele Bosnu, da unište RS, priča se o takvim stvarima u Hrvatskoj. Dok kod nas niko ne priča da mi idemo na Zagreb, recimo, ovde to nikom ne pada na pamet.

ŠTA JE MLRS 270

- višecevni raketni bacač američke proizvodnje

- u operativnoj upotrebi od 1983, u međuvremenu više puta modernizovan

- korišćen u Avganistanu, Iraku...

- zvanično maksimalan domet 300 km

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading