RUSIJA SPREMA VELIKU KOPNENU OFANZIVU Britanski izvori tvrde da je ovo presudna bitka
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Bitka za staro industrijsko srce Ukrajine poznato kao Donbas će verovatno odlučiti o sudbini ruske invazije, piše BBC.

Donbas je pretežno rusko govorno područje i Rusija je više puta govorila o ''oslobađanju'' regiona, on je i ''dom'' dve samoproglašene republike, Luganske i Donjecke Narodne Republike.

Zauzimanje regiona bi omogućilo Moskvi da otvori kopneni most duž južne obale do ruske granice i kontrolu vodosnabdevanja Krimskog poluostrva, koje je anektirala 2014. godine.

Ruske snage su takođe pokušavale da opkole ukrajinske trupe u regionu.

Oko 40.000 najotpornijih i najiskusnijih vojnika Kijeva nalazi se u Donbasu i njihov gubitak bi bio značajan udarac ratnim naporima predsednika Volodimira Zelenskog.

Ali poslednjih dana vojni analitičari kažu da napori posustaju, pošto su ruske trupe bile prisiljene da se vrate nazad iz Harkova ka ruskoj granici.

Zelenski: Rusija pretvorila Donbas u pakao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je region Donbasa pretvorila u "pakao", dok se tamo vode intenzivne borbe, prenosi BBC.

U noćnom obraćanja iz Kijeva, Zelenski je rekao da su ruske snage sravnile region.

-Stalni su udari na oblast Odese, na gradove centralne Ukrajine. Donbas je potpuno uništen, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, sve to nema i ne može imati nikakvo vojno objašnjenje za Rusiju.

-Ovo je smišljen i zločinački pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca. Uništite što više kuća, društvenih objekata i preduzeća, rekao je ukrajinski lider.

Ministarstvo odbrane Ukrajine optužilo je u četvrtak Rusiju da intenzivira svoje napade u Donbasu i sprečava civile da pobegnu, navodi BBC.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading