PRIŠTINA GAZI SPORAZUME, ALI SRBIJA IMA KECA U RUKAVU Ovo je potez koji će Beograd povući posle današnje sednice
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Sledeći udar u dobro osmišljenoj akciji na relaciji Zapad - lideri kosovskih Albanaca biće podnošenje zahteva za ulazak Prištine u Partnerstvo za mir, a sa ciljem da se pet članica Evropske unije koje ne priznaju tzv. Kosovo - Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka i Kipar - nateraju da tu odluku promene.

Time bi se frankenštajn-tvorevini praktično otklonile najveće prepreke za dolazak na Ist River, a brana širokom otvaranju vrata Ujedinjenih nacija za članstvo ostale bi samo Rusija i Kina.

Valja podsetiti i na to da od početka ukrajinske krize ne prestaju pokušaji da se Moskva izgura iz svetske organizacije.

Nakon što je ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala juče potvrdila da su podneli zahtev za članstvo, srpski državni vrh analiziraće novonastalu izuzetno složenu situaciju na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je zakazana za danas u 11 sati.

Prema informacijama, Beograd će aktivirati diplomatsku borbu za povlačenje priznavanja Kosova, a "u rukavu" imamo više 14 država koje su spremne da to urade.

Nakon što je Priština aplicirala za SE, čime je najgrublje prekršila i Rezoluciju SB UN 1244, Briselski i Vašingtonski sporazum, nas apsolutno više ništa ne obavezuju da poštujemo ranije postignute dogovore.

Rusija izbačena zbog Ukrajine

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava sa sedištem u Strazburu, osnovana 1949. godine. Od marta ove godine ima 46 članica jer je Rusija isključena iz SE zbog dešavanja u Ukrajini. Zemlje posmatrači su Kanada, Sveta stolica, Japan, Meksiko, SAD i Izrael. Srbija je članica SE od 2003.

Kada je reč o sprečavanju ulaska Kosova u Savet Evrope, naš manevarski prostor je sužen, s obzirom na to da je Rusija u martu izbačena iz te organizacije, a da čak dve trećine članica priznaje Kosovo. Međutim, u pokušaju Prištine da se ugura u SE presudnu ulogu najverovatnije neće igrati matematika, već komplikovana procedura prijema, koja bi mogla da potraje sve do maja 2024.

Zahtev za članstvo, naime, mora da prođe više stepenica, a to u najboljem slučaju traje između godinu i dve, a bilo je slučajeva kada se na odluku čekalo i pola decenije.

Aplikacija se predaje generalnom sekretaru Saveta Evrope (trenuto je to Hrvatica Marija Pejčinović Burić), koji ga prosleđuje zemlji koja predsedava Komitetu ministara SE. Do 20. maja to je Italija, a posle ovog datuma - Irska, do novembra 2022.

Sledeća stanica je Komitet ministara Saveta Evrope (KMSE), na nivou ambasadora. Na njihovom sastanku se odlučuje o pokretanju procedure slanjem zahteva za mišljenje u Parlamentarnu skupštinu SE. Da bi se došlo do mišljenja PSSE postoji nekoliko koraka, jer se ovde traži tumačenje dva nezavisna eksperta koji razmatraju usklađenost pravnog okvira države koja aplicira za članstvo sa osnovnim principima SE.

Kada ti izveštaji pristignu, Biro PSSE ih prosleđuje na razmatranje u tri komiteta: za politička pitanja i demokratiju, za pravna pitanja i ljudska prava, i za monitoring. Izveštaji ova tri komiteta se zatim objedinjuju na Komitetu za politička pitanja i demokratiju i odatle se prosleđuju na usvajanje na plenum PSSE. Za usvajanje tog mišljenja je neophodna dvotrećinska većina prisutnih poslanika u sali.

Ovaj deo procedure najduže traje. Kako procenjuju dobro upućeni sagovornici "Novosti", potrebno je minimum godinu dana, i to kada postoji podrška da se proces ubrza. Ako je mišljenje PSSE pozitivno, ono se šalje na KMSE na nivou ministara, gde se odluka donosi dvotrećinskom većinom. Imajući u vidu da se ministri sastaju jednom godišnje, vrlo je verovatno da konačna odluka o zahtevu Kosova ne bi mogla da se donese pre maja 2024. godine.

Takođe, moguće je da se ovo pitanje na svakoj stepenici "drži u fioci" i da se odugovlači sa njegovim rešavanjem, pa da ceo proces odlučivanja potraje pet i više godina. Takvih je slučajeva, naime, bilo i do sada.

Šef parlamenta i lider socijalista Ivica Dačić ukazuje da je poslednji potez Prištine samo još jedna potvrda da ne poštuju nijedan dogovor koji je postignut i da u tome ima podršku nekih zemalja:

- To je veliki udarac nastojanjima da se pronađe kompromisno rešenje. U Savetu oni imaju potrebnu većinu, ali u drugim organizacijama na nivou Ujedinjenih nacija nemaju nikakve šanse - kaže on. 

Nekadašnji šef naše misije pri SE u Strazburu Zoran Milivojević kaže da je pravilo za prijem u međunarodne organizacije od značaja da ste članica UN, odnosno međunarodno priznata država:

- Nažalost, sada na sceni imamo politiku sile, nepoštovanje normi i standarda međunarodnog prava, tako da je sve moguće. Ovo je pokušaj da se iskoristi zapadna kontrola Saveta Evrope, gde su dve trećine članica priznale Kosovo.Videli smo prošle nedelje kada su u Berlinu bili Vučić i Kurti da Nemačka, odnosno kancelar Šolc zna za ovu akciju Prištine i da to podržava. Znači, jasno je da se ovoga nije dosetio Kurti, već je ovo pokušaj da Zapad, tamo gde ima dominaciju i kontrolu, na mala vrata, korak po korak, isposluje i potvrdi kosovsku državnost, jer već 14 godina ovaj njihov projekat nema velikog uspeha. Istovremeno, to je i pritisak na Srbiju da prihvati tzv. realnost, kao i pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo - objašnjava on. 

"Napadaju" Interpol i UNESKO

Kosovo je nezavisnost od Srbije nelegalno proglasilo 2008. i od tada pokušava da protivno međunarodnom pravu i potpisanim sporazumima uđe u brojne međunarodne organizacije. Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Interpola, Uneska...

Kršeći sva pravila i statute, Priština je uz pomoć pokrovitelja svoje lažne nezavisnosti uspela da postane član Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Olimpijskog komiteta, Evropske i Svetske fudbalske federacije.

Zahtev Komitetu ministara

Iz Saveta Evrope juče su potvrdili da su primili zahtev prištinskih institucija za prijem u članstvo, ali navode da u ovom trenutku ne mogu da predvide dalju proceduru u konkretnom slučaju.

- Zahtev je prosleđen Komitetu ministara u skladu sa statutom Saveta Evrope - naveli su. 

Statut SE predviđa da Komitet ministara može u članstvo pozvati svaku evropsku državu za koju samatra da je "voljna i sposobna" da prihvati principe "vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda svih lica u njenoj nadležnosti", i da "iskreno i efikasno sarađuje u ostvarivanju ciljeva SE na promociji" ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. Statut SE predviđa da se odluka o članstvu donosi dvotrećinskom većinom u Komitetu ministara. Istovremeno, predviđa se "u posebnim slučajevima" i mogućnost tzv. pridruženog članstva, gde je pridružena članica zastupljena samo na nivou Konsultativne skupštine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Ja

13.05.2022 09:43

Nema sta nisu sa lazima nepravdama svega prekrsili svega je tamo prekrseno zele silom gde to ima da se silom otima sa lazima tudja zemlja nemozese to dozvoliti jer to pravo nemaju da rade u tudjoj zemlji kosovo jeste srbija u svojoj je zemlji nesmese te lazi sile vise dozvoliti dokle !

Ja

13.05.2022 09:57

Albanci za mir oni su teroristi oni su davni vekovni teriristi ako nisu znali o tom narodu da su zeleli zapad mir davno bi resili ne da se izbegava 9 godina to nije mir sila lazi godinama zele silom tudju zemlju i to srbija nesme da dozvoli preterali su u svemu !!!

Nena

13.05.2022 10:02

Kada jedna samozvana drzava pogazi sve sporazume u civilizovanom drustvu i trecoj generaciji 21 veka a od Srbije se ocekuje da postuje sve sporazume i uslove onda zaista treba mudro pristupiti i zastititi svoj integritet, teritoriju i stavove pre svega. Velika snaga je u Aleksandru Vucicu.

Ja

13.05.2022 10:11

Trebajuse povuci priznanja illegalnog kosova to pravo nisu imali da illegalno i samog proglasenog kosova stvaraju u tudjoj zemlji trebajuse povuci priznanja illegalnog kosova jer je illegalno sta su radili i sta rade svako zlo i silu svega prekrse lazi i nepravde godinama cine !!!

Snezana

13.05.2022 10:40

Pristina nije ispostovala nijedan sporazum, e sada ce Srbija lepo na sve to odgovoriti!

Зораида

13.05.2022 10:47

Неће тако лако лво Албанцима пеоћи што су смислили. Не дамо оно што је највише наше, а то је Косово.