EVROPSKU UNIJU ČEKA HAOS Ovaj napad na Rusiju uništiće Zapad
EPA

Tako se procenjuje u današnjem izveštaju kompanije za klimatska istraživanja Ember i organizacije Global vitnes.

Plan Evropske komisije "REPowerEU" koji ima za cilj da Evropu učini nezavisnom od ruskih fosilnih goriva mnogo pre 2030. godine uključuje diverzifikaciju snabdevanja gasom, ubrzanje uvođenja obnovljivih gasova, povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i zamenu gasa u proizvodnji toplotne i električne energije.

Ovo može da smanji potražnju EU za ruskim gasom za dve trećine pre kraja 2022. godine, smatra Komisija.

Prema istraživanju Embera i Global vitnesa, postojeći plan EU za korišćenje gasa (od alternativnih dobaljača) mogao bi da poveća račun EU za energiju za dodatnih 264 milijarde dolara (250 milijardi evra) do 2030. godine zbog visokih cena gasa, prenosi specijalizovani portal za energetiku oilprice.com.

Plan "REPowerEU" će smanjiti ceh za samo 49 milijardi dolara (47 milijardi evra) po sadašnjim cenama, što znači da bi u konačnom ishodu račun EU bio za 214 milijardi dolara (203 milijarde evra) iznad prvobitnih predviđanja Komisije, saopštile su dve organizacije.

"I dok strategija Evropske komisije ''REPowerEU'' ima za cilj da smanji uvoz ruskog gasa na kontinent, ona se i dalje toliko oslanja na gas da će Evropa biti izložena većem trošku za 34 milijarde evra po cenama projektovanim do 2030, ili za 203 milijarde evra po današnjim cenama gasa“, konstatuje se u studiji.

Sara Braun, viši analitičar u Emberu. kaže da je „igranje na kartu fosilnog gasa gubitna opklada“.

“Visoke i volatilne cene gasa su tu da ostanu i skupo će koštati EU. Novac je bolje potrošiti na tranziciju koja može da obezbedi stabilnu, čistu i dostupnu energiju za sve Evropljane. Naša analiza sada pokazuje da je Komisija u velikoj meri potcenila trošak za potrošače sa daljim oslanjanjem na gas“, zaključuje ona.

Očekuje se da će Evropska komisija sledeće nedelje otkriti detalje svog "REPowerEU" plana, u koji će biti uključeni i obnovljivi izvori energije.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u BLOGU UŽIVO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Milan Indjija

12.05.2022 10:16

Hahaha... Samo Vi rusofili sanjajte.

Joj

12.05.2022 11:13

Nadomestice oni te pare sa podizanjem cena gotovog proizvoda i sve ce to platiti zemlje 3 sveta pa i mi medju njima robovlasnik ne gubi samo se robovi menjaju . A isti taj gas ce teci u Evropu samo drugim putem

Milo

06.06.2022 10:22

Milan Indjija@ a ti ne da sanjas vec odobravas zlocine Amerike, Engleske i NATO zemalja. Kada dodju ispred tvojih vrata a vec su tu bice kasno jer ti mrzeci pravdu nanosis i zoves zlo sebi i neduznim ljudima