VUČIĆ SE VANREDNO OBRATIO Evropu čeka najteža zima u poslednjih 70 godina
Printscreen

Vučić je naveo da se svet suočava sa dva velika problema - nedostatkom energenata i hrane.

Grčka i Kosovo

Predsednik Srbije je rekao da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu.


On je u izjavi novinarima kazao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kazao je da je Micotakisu zahvalan na podršci i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnem periodu.

Kako kaže, sa premijerom Grčke Micotakisom je razgovarao o odnosima dve zemlje.

– Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. To uvek uključuje pitanje teritorijalnog integriteta ali i evropskog puta Srbije. Zahvalan sam Micotakisu, razgovarali smo o svim važnim temama, o Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. O tome sam dugo razgovarao sa Šarlom Mišelom. Imali smo veoma iskrene i otvorene razgovore - rekao je predsednik.

Energenti i hrana

Vučić je potom govorio o gorućim svetskim problemima i konstatovao da Evropu čeka kriza neslućenih razmera.

- Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteža zima u poslednjih 70 godina. Imate dva ključna problema - energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi - rekao je Vučić.

Izgradnja LNG terminala 

Predsednik Srbije je u Aleksandrupolisu, gde je prisustvovao početku izgradnje LNG terminala, razgovarao i sa premijerima Bugarske i Severne Makedonije, kao i sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, o Ukrajini i svemu što se dešava u Briselu.


O evropskom putu Srbije, rekao je, imao je duži razgovor sa Mišelom, te, s tim u vezi, kazao da se otvaraju nove perspektive i prilike.

- Mislim da je dobro što smo bili ovde i što gledamo kako i na koji način da zadovoljavamo potrebe sa svih strana. Iako stvari o kojima smo govorili nisu jednostavne, verujem da ćemo u godinama koje dolaze moći da ponudimo normalan život građanima - zaključio je Vučić.

 

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zeljko

03.05.2022 21:36

Svako ko je uveo sankcije Rusiji imaće tešku zimu. Odraziće se ta kriza i na nas ali u manjoj količini jer imamo odgovornu vlast.

žare

03.05.2022 22:19

Nama je sada najbitnije da obezbedimo našu srbiju energentima za zimu jer eto je brzo.