CENA LITIJUMA PORASLA 17,5 PUTA Srbija gubi šansu zbog nečijih interesa! (FOTO)
Foto: Alo!

Litijum je metal koji je ključna komponenta baterija za mobilne telefone, prenosne računare i električne automobile, a mnogi ga nazivaju jednom od glavnih sirovina budućnosti. Cene litijuma vrtoglavo su skočile u celom svetu, pa tako danas jedna tona ovog elementa košta vrtoglavih 78.032 dolara, dok je 2012. godine cena bila 4.450 dolara. Procenjuje se da se u ležištu Jadar u Zapadnoj Srbiji nalazi blizu 10 odsto istraženih resursa litijuma u svetu.

Foto: Printscreen

 

 

U Srbiji je Rio Tinto, druga najveća rudarska kompanija na svetu, trebalo da započne izgradnju rudnika litijuma. Međutim, pojedine organizacije, poput Kreni-Promeni, čiji je predstavnik Savo Manojlović, a koja se finansira iz fondacije Rokfeler, pod plaštom lažne brige za ekologiju, pozvala je na blokadu saobraćajnica širom Srbije. Protesti su održavani svake subote, što je u mnogome remetilo život i funkcionisanje građana.

Važno je spomenuti da je značaj litijuma prepoznao i izvršni direktor “Tesle”, Ilon Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svetu, koji je najavio da će ta kompanija morati da počne da se bavi rudarenjem ovog metala, ako cene ne padnu.

Kompanija “Tesla” je najpoznatija po električnim automobilima, koji koriste litijumske baterije, pa stoga rast cene ovog metala značajno utiče na rad kompanije.

– Cena litijuma dostigla je nenormalan nivo! Tesla će možda zapravo morati da krene da ga kopa i prerađuje, ako se cene ne poprave. Ne postoji manjak samog elementa, litijum je gotovo svuda na Zemlji, ali proces ekstrakcije/prečišćavanja je spor – naveo je Mask na Tviteru.

Budući da je cena litijuma porasla 17,5 puta za 10 godina, jasno je da Srbija gubi veliku šansu zbog organizacija koje “mažu oči” građanima da se zalažu za očuvanje životne sredine, iako su im zapravo glavni motivi njihovi interesi.

 

 

Komentari (0)

Loading