MILANOVIĆ ČESTITAO VUČIĆU NA POBEDI I ISTAKAO: Srbija je naš potencijalni prijatelj
Alo

Naglasak ovog foruma je na privredi, ali to je samo jedan od segmenata koji otvaraju i ograničavaju hrvatsko-američku saradnju pa bih nešto više o politici, započeo je svoj govor predsednik Hrvatske Zoran Milanović na otvorenju hrvatsko-američkog foruma koji se održava u Zagrebu. 

Podsetio je na vreme kad je Hrvatska bila u ratu.

- Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg celo vreme pokušavamo pretvoriti u dobrog suseda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspemo, ni krivi ni dužni - rekao je Milanović, istakavši SAD kao jednog od retkih pravih partnera. 

Govoreći o ratu u Ukrajini, kazao  je da je Evropa danas zaboravila šta znači kopneni rat. "No, to je stvarnost, jedna velika država je napala jednu veliku državu i da se rat svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca", kaže Milanović, dodajući da nikad nisu zaratile dve istinski liberalno-demokratske države "jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sisteme donošenja odluka".

- Pre nekoliko dana na samitu NATO-a u Briselu sam govorio onako kako smatram da je korisno za moju državu. Slušao sam o malignom uticaju Rusije na Bosnu i Hercegovinu, ali nikome nije palo na pamet da spomene Srbiju, dosta važnog i fatalnog našeg suseda. Srbija već godinama pregovara o punopravnom članstvu s EU-om. I kilave, idu sporo, nije ti jasno što hoće i što neće, ali sad je vreme što žele, gde pripadaju. Nitko to spomenuo nije, ta država kao da ne postoji. Ali za nas postoji, i to kao potencijalni prijatelj - rekao je Milanović, čestitajući pobednicima na jučerašnjim izborima u Srbiji.  

Na kraju se osvrnuo na novinare i zaključio da 'hrvatski novinari ne valjaju ništa'.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading