TRUBAČI I SLAVLJE U SNS Vučić ponovo predsednik, SNS ima 44 odsto: Ponosan sam na našu kampanju (FOTO/VIDEO)
Alo/Vladimir Markovic

Aleksandar Vučić se oko 23 časa obratio javnosti iz štaba SNS.

- Dame i gospodo, da je na današnje izbore izašlo oko 3.840.000 građana. Dakle, najveći broj ljudi u poslednje vreme. Gotovo svuda osim besmislenih i nepotrebnih tenzija suštinski je sve proteklo u najboljem redu i miru - rekao je Vučić.

On dodaje da nije zabranjeno nošenje spiskova van glasačkog mesta, i čestitao je svim političkim takmacima.

- Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomerila u desno. I sam sam kriv što liste SNS-a imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade, i nećemo je formirati sa onima koji su zloupotrebili poverenje našeg naroda - rekao je on.

Vučić kaže da će Srbija morati da se opredeli kojim putem će u budućnost, i ističe da će se pre nego što napusti čelo SNS razgovarati sa svim političkim faktorima.

Predsednik je rekao da će se razgovarati i sa onim opcijama koje deluju najudaljenije od SNS jer su pred Srbijom teška vremena.

- Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mesta u vladi. To važi i za Vladu, i za gradsku skupštinu i gradsku vlast - rekao je on.

Parlamentarni izbori

Predsednik ističe da prema podacima SNS, koji uključuju i podatke sa KiM i iz dijaspore, lista Zajedno možemo sve je osvojila 44 odsto glasova.

Vučić je potom pročitao rezultate parlamentarnih izbora

SNS 43,95

Dragan Đilas 13,6

Ivica Dačić 11,4

Miloš Jovanović 5,3

Moramo 4,7

Zavetnici 3,8

Dveri 3,8

Ostale liste su ispod cenzusa.

- U mandatima to izgleda da SNS ima 124 ili 125 poslanika i da je stranka na ivici za samostalno formiranje Vlade Srbije, ali treba naglasiti da imamo i saradnju sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Predsednički izbori

Kada je reč o predsedničkim izborima Vučić je naveo da je dobio između 59,9 i 60,1 odsto glasova što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

- Interesantno je da su nam gradski rezultati u Beogradu nešto bolji nego što su parlamentarni u samom gradu Beogradu. Dakle, na predsedničkim izborima Zdravko Ponoš je dobio 17,7 odsto, Miloš Jovanović 5,9, Milica Đurđević 4,5, Boško Obradović 4,4, gospođa Stojković 3,15, gospođa Stamenković 2 odsto, Miša Vacić 0,9 odsto. Ja sam dobio 59,9 do 60,1 odsto - rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

- Jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu, i to da nijednom nije čak bilo ni tesno, i da je u drugom mandatu dobijena značajno veća podrška. U drugom mandatu je dobijena značajna podrška i dobio sam u prvom krugu 2.245.000 glasova - istakao je Vučić.

On kaže da to znači da će posle Nikole Pašića biti Srbin koji je najduže na vlasti u našoj zemlji.

- Nisam neko ko se diči vlašću, već sam zahvalan našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji, gde sam dobio više od 90 odsto glasova. Našem narodu u Republici Srpskoj gde sam dobio gotovo 90 odsto glasova - istakao je Vučić.

Kako je naveo, najveće gubitke na izborima pretrpela je lista SNS i lista Dragana Đilasa koje su usled međusobnih trvenja dale deurgima mogućnost da profitiraju jer su iz lagodne pozicije napadali i jedne i druge.

- Izvinjavam se što govorim kao predsednik. Kada se bude formirala Vlada, onda će se videti ko je dobitnik, a ko je gubitnik. Takođe, za nas je veliko pitanje šta hoćemo da uradimo sa našom zemljom u budućnosti. Hoćemo li da nastavimo sa modernizacijom, sa investicijama, hoćemo li čuvati mir i stabilnost? A rekao bih kao neko ko ima najveći legitimitet da ćemo takvu vladu i formirati. Verujem da su pred nama brojni izazovi, ali da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu, da nastavi na evropskom putu, ali da ne izgubi tradicionalna prijateljstva - istakao je on.

Predsednik kaže da će u svakom slučaju SNS biti najveći i deo buduće gradske vlade, ali da hoće da sačeka konačne rezultate.

- Mi smo već obradili preko 85 biračkih mesta. I za parlamentarne i predsedničke izbore. Sutra ćete dobiti naše rezultate, pre nego što ih RIK objavi. Želim da čestitam svim protivnicima na dobrim rezultatima. Ali prvo želim da se zahvalim mojoj Srpskoj naprednoj stranci, koju beskrajno volim, za koju znam kako je napadana na koje najgore načine, i želim da se zahvalim i SPS, i SVM, i svima koji su me podržali - kazao je on.

Vučić je naveo da je ponosan jer je njegova lista vodila kampanju u kojoj su prikazali rezultate i nisu blatili nikoga od političkih protivnika.

Predsednik se zahvalio građanima Srbije, i da je beskrajno ponosan i srećan, iako se trudi da sakrije suze radosnice.

- Hoću da se zahvalim svojoj porodici koja je istrpela svašta, i svim ljudima koji su nam pružali podršku. I hoću da kažem da sam ponosan na našu kampanju, koja je bila najčistija i najlepša, i da sam ponosan što nikoga nismo blatili - rekao je on.

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog skretanja političkog kursa zemlje u pravcu desnice.

- Da li ćemo biti snažniji zato što smo ovoliko udesno otišli, to ćemo videti. Verujem da će SNS uspeti da zadrži krmu tog broda da ne ode previše udesno - rekao je predsednik.

Vučić je na kraju čestitao svim građanima na uspšenim izborima i daljem razvoju demokratije.

Vučić je čestitao građanima Srbije na demokratski obavljenom poslu, i ističe da je Srbija danas snažnija.

Pitanja novinara

Vučić je istakao da će Srbija imati veoma stabilnu vladu i da treba sačekati da se vidi hoće li SNS imati dovoljno poslanika za samostalno formiranje većine.

On je još jednom ponovio da SNS uz SVM ima stabilnu većinu, a da će biti i daljih razgovora oko formiranja vlade.

Hrvatska

Na pitanje novinara iz Hrvatske kakav će odnos imati prema Hrvatskoj i kako komentariše ulazak predstavnika hrvatske manjine u parlament.

- Drago mi je što će gospodin Žigmanov biti u parlamentu. Ne možete mi pronaći nijednu lošu reč o Hrvatskoj. Upravo su se iz Zagreba plasirale stotine tekstova protiv mene i razumeme da vam smeta jaka Srbija. Ipak, gledaću da zajedno sarađujemo i da gledamo u budućnost, da rešavamo naše probleme. Ne tražimo da nam se izvinjavate i ne tražite ni vi od nas da vam se izvinjavamo. Nadam se da ćemo sarađivati na doborbit oba naroda u budućnosti.

Pitanje sa N1

Na pitanje N1 zašto je on umesto RIK čitao rezultate i zašto je izlazio iz frižidera u predizbornom spotu, Vučić je rekao da SNS ima posmatrače na svakom biračkom mestu i da su rezultati te stranke najozbiljniji mogući.

- Što se tiče RIK-a, oni imaju rok od 96 časova da se izjasne o rezultatima. Mi smo večeras brojali i radili jer moramo, a zašto gospoda iz RIK-a neće da rade uveče u 11 to pitajte njih.

Vučić je naveo da je poniosan na svoju predizbornu kampanju i da je dobio veliku podršku ljudi kakvu nije niko pre njega na ovaj broj stanovnika.

- Pametno je bilo što sam snimio spot u kome izlazim iz frižidera jer vidite da sam osvojio 60 odsto glasova - rekao je Vučić.

Vučić u štabu SNS

U štab SNS je nešto posle 20 časova stigao predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinarke "Da li je napeto ovog puta?", Vučić je kratko odgovorio: "Jel se tome nadate? Džaba se nadate".

Stižu funkcioneri SNS u štab

Za njim se u štabu pojavio i Vladimir Orlić.

U centrali naprednjaka su i zamenik šefa izbornog štaba Goran Vesić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

A ovako izgleda posluženje:

Stigli su i Zlatibor Lončar, kandidatkinja na listi SNS na parlamentarnim izborima Marija Zdravković.

Stigao je i Siniša Mali.

TRUBAČI I SLAVLJE U SNS Vučić ponovo predsednik, SNS ima 44 odsto: Ponosan sam na našu kampanju (FOTO/VIDEO)

Alo

 

U štabu SNS je i Tomilsav Momirović:

Ministar Vulin i dr Danica Grujičić takođe su u štabu SNS:

U štab je stigla i Ana Brnabić.

TRUBAČI I SLAVLJE U SNS Vučić ponovo predsednik, SNS ima 44 odsto: Ponosan sam na našu kampanju (FOTO/VIDEO)

Alo

 

Podsetimo, danas se u Srbiji održavaju parlamentarni izbori, 13. od uvođenja višestranačja i čak deveti vanredni, a građani će birati i šefa države i vlast u Beogradu i Boru i još 12 lokalnih samouprava.

Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a biće zatvorena su u 20 časova.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Seka Adamovic RADINAC

04.04.2022 00:59

Cestitamo,predsednice,zivela SRBIJA !!!!