VAŽNA POSETA Austrijski kancelar Karl Nehamer sutra u Beogradu
EPA

Austrijski kancelar Karl Nehamer doputovaće sutra u jednodnevnu posetu Srbiji, gde želi da, kako je najavio, prenese stav Austrije da EU neće biti potpuna sve dok joj ne budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana.

- Važno mi je, posebno sada s obzirom na rat u Ukrajini, da posetim Zapadni Balkan. Kao sused regiona imamo najveći interes za stabilnošću Srbije i njenim dobrim ekonomskim razvojem - naglasio je Nehamer u pisanoj izjavi Tanjugu uoči posete Srbiji.

On je podsetio da je Austrija najvažniji trgovinski partner Srbije i da je u  našoj zemlji više od 400 austrijskih preduzeća omogućilo 22.000 radnih mesta.

- U Srbiji ću, dakle, naglasiti da će EU biti potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu pristupile. Austrija je bila i ostala podržavalac Zapadnog Balkana u EU - poručio je Nehamer.

Austrijski kancelar će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Posle Beograda, on će otputovati u posetu Sarajevu.

Nehamer je na mestu kancelara od početka decembra prošle godine i ovo mu je prva poseta Srbiji na toj dužnosti.

On je ranije boravio u Srbiji, u funkciji ministra unutrašnjih poslova Austrije, i tada je posebno pohvalio saradnju dve zemlje.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading