BIVŠI PREMIJER UKRAJINE NIKOLAJ AZAROV EKSKLUZIVNO ZA ALO Amerikanci su preko nenacista preuzeli Ukrajinu i počeli su teror, zverstva i pokolji
EPA

Ovo ekskluzivno za Alo! kaže bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov, koji je vladu svoje zemlje predvodio od marta 2010. do januara 2014. godine i Majdanskog prevrata.

- Na rezultate svoje vlade sam i danas ponosan. Za četiri godine tada smo uspeli da podignemo standard građana za čak 60 odsto. To smo postigli u vreme nepovoljno po naš izvoz, kada su cene energenata bile izuzetno visoke. Recimo, u 2012. godini standard građana Ukrajine bio je veći nego u članicama EU Bugarskoj i Rumuniji, a prošle godine bili smo najsiromašnija zemalja Evrope, sa stopom siromaštva od gotovo 50 odsto - priča Azarov.

Prema njegovim rečima, Zapad ni dok je on bio premijer, a tako je, kaže, i sada, ne želi s Ukrajinom privredno da sarađuje.

- Nisu prihvatili pozive za strateško partnerstvo s našom industrijom, već su pokušavali da zatvore naša preduzeća. U tome su uspeli za poslednjih osam godina. Ne znam da su otvorili ijednu bitnu fabriku, naš koncern „Antonov“, nekadašnji ponos avio-industrije još iz vremena Sovjetskog Saveza, za osam godina nije proizveo nijedan avion, a spoljni dug porastao je za 50 milijardi dolara - ističe naš sagovornik.

Pozdrav braći u Srbiji i Crnoj Gori

Kao tadašnji premijer Ukrajine, Azarov je često boravio na našim prostorima.

- Pozdravljam bratski narod u Srbiji i Crnoj Gori. Zaista prijatna sećanja me vežu za posete Balkanu, koje su nekada bile česte. Posebno pamtim kada smo 2011. u Podgorici otkrili spomenik Tarasu Ševčenku - rado se priseća naš sagovornik.

Teško mu je, kaže, da gleda tragične scene iz svoje otadžbine.

- Stradanje običnih ljudi i razaranje gradova teško je gledati. To su generacije gradile. Sadašnji tragični događaji samo su epilog puča iz 2014, koji su dugo pripremale i organizovale američke obaveštajne službe. Za svoje saradnike Amerikanci su izabrali okorele ekstremiste i neonaciste, koji su odmah nakon nasilnog preotimanja vlasti počeli teror nad neistomišljenicima, posebno prema onima koji su se zalagali za dobre odnose i saradnju s Ruskom Federacijom - navodi Azarov, i dodaje:

- Pogledajte samo ko su bili američki partneri u državnom udaru 2014. i kakve su funkcije kasnije prigrabili. Andrej Parubij, čovek koji je 1992. godine osnovao Nacionalsocijalističku partiju Ukrajine, postao je predsednik Vrhovne rade. Taj čovek je bio i glavni organizator pokolja u Odesi. Više od 100 građana Odese, učesnika masovnog protesta protiv pučističkog režima u Kijevu, saterano je u zgradu Doma sindikata, zaključano, a zgrada je potom zasuta molotovljevim koktelima. Većina je živa spaljena i umrla u strašnim mukama. Samo malobrojni su preživeli, a oni koji su pokušali da pobegnu skokom kroz prozore na spratu ustreljeni su, ili dotučeni motkama na pločniku. Za zverski masakr građana Odese niko punih osam godina nije odgovarao.

On podseća da su izveštaji o kršenju ljudskih prava u Ukrajini posle prevrata 2014. godine redovno stizali na Zapad.

- O tome što se dešavalo u zatvorima ukrajinske službe bezbednosti SBU, ubijanju civila u Donbasu i nizu drugih zločina slali su se izveštaji na Zapad. O tome se raspravljalo i u UN, a lično sam učestvovao u obraćanju nemačkom Bundestagu. Tamo je bio formiran parlamentarni odbor, od vlade Angele Merkel traženo je da se preduzmu dalje istrage. Nažalost, nemačka vlada nije postupila po zahtevu parlamenta - kaže naš sagovornik.

Morao da pobegne

Nikolaj Azarov je svojevremeno, posle Majdanskog prevrata 2014, bio prinuđen da napusti zemlju.

- Iz Ukrajine sam morao da pobegnem kada je pucano na automobil u kome se nalazila moja supruga. Ispaljen je bio pun okvir iz „kalašnjikova“. Automobil se zapalio, ona je čudom ostala nepovređena. Policiju nije interesovalo da sprovede istragu i otkrije počinioce.

Prema njegovim rečima, isto i još gore dešava se i danas.

- Svi istaknuti protivnici režima se hapse, zlostavljaju i ubijaju. I ne samo protivnici, vidite samo šta se desilo Denisu Kirejevu, članu ukrajinskog državnog pregovaračkog tima u Gomelju. Lično sam ga poznavao, bio je jedan od najboljih bankara i finansijskih stručnjaka u Ukrajini. Mučen je zverski u zatvoru SBU, ubijen i bačen na Žitomirsku ulicu da bi se tako zaplašili svi koji bi pomislili da podignu glas protiv režima Zelenskog.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading