AZAROV IZNEO NETAČNE TVRDNJE Rusija nije sprečila NATO da pokrene treći svetski rat
EPA

Prvobitna tvrdnja u kojoj bivši ukrajinski premijer Azarov navodi da je NATO navodno planirao da pokrene treći svetski rat uz korišćenje nuklearnog oružja protiv Rusije, koju smo preneli sa portala Sputnjik ispostavila se kao neutemeljena i netačna.

Prema njegovim rečima, napad Rusije na Ukrajinu usledio je kako bi se taj navodni NATO plan osujetio.

Kao jedini izvor i dokaz tvrdnji koje iznosi, Azarov je spomenuo “obaveštajne podatake o pripremi provokacije”.

U članku Sputnika, a koji smo mi preneli, se dalje objašnjavaju i navodni detalji NATO plana. Ipak, već u idućoj rečenici, navodi se da je “ukrajinski plan razvijan zajedno sa amerikom”, te je nejasno o kojem se planu u nastavku govori – NATO ili ukrajinskom. Kao još jedan dokaz za tvrdnje koje iznosi, Azarov je naveo i “presretnutu mapu napada na Donbas”, koju je navodno samoproglašena Donjecka Republika objavila sedmicu prije ruske invazije.

Ni sam Azarov ne argumentuje jasno na osnovu čega tvrdi da je NATO “pripremao treći svetski rat” koji je navodno osujetila Rusija tako što je napala Ukrajinu. Kao jedini izvor i dokaz tvrdnji koje iznosi, Azarov prilično neprecizno navodi “obaveštajne podatake o pripremi provokacije”, za koje kaže da se “tek sada pružila prilika za objavljivanje”. Nije precizirano na koje i čije se tačno “obaveštajne podatke” misli, nije navedeno da li su oni već objavljeni i gde, niti je pružen bilo kakav dokaz za njihovo postojanje.

Portal Raskrinkavanje.ba je u svojoj analizi ustanovio da postoji dokument za koji rusko ministarstvo odbrane tvrdi da predstavlja dokaz da je Ukrajina planirala napasti regiju Donbas, ali taj dokument je objavljen 9. marta, dakle, pet dana nakon što je Sputnik objavio članak sa Azarovim tvrdnjama.

O tom dokumentu izvestili su brojni svetski mediji, ali niko nije uspeo nezavisnom proverom dokazati autentičnost dokumenta, koji je pisan na ukrajinskom jeziku i koji navodno izgleda kao da predstavlja borbene pripreme taktičkih vojnih jedinica.

Ukrajinski portal za provjeru činjenica Stop Fake je, također 9. marta 2022. godine, objavio analizu u kojoj je ustanovio kako se dokument objavljen u ruskim medijima zapravo odnosi na kamp za vojne vježbe u oblasti grada Lavova, koji se uopšte ne nalazi u regiji Donbas. Dokument nema oznaku tajnosti niti se u njemu spominje “ofanziva” na Donbas, nego planiranje kampa za vojnu obuku. Taj kamp se organizuje jednom godišnje, navodi Stop Fake.

Azarov nije precizirao da li je mislio na ovaj dokument ili neki drugi, ali je činjenica da je ovo jedini dokument za koji ruske institucije tvrde da predstavlja “plan napada Ukrajine na Donbas”. Činjenica je da je ovaj dokument objavljen nakon što je Azarov iznio svoje tvrdnje, ali je činjenica i da ne postoje bilo kakvi drugi podaci koji odgovaraju onome što tvrdi.

Vest smo objavili bez prethodne detaljne provere, a ona se zatim ispostavila kao špekulacija i teorija za koju ne postoje nikakvi dokazi, te se ovom prilikom izvinjavamo našim čitaocima.

Prvobitni tekst, kao i naslov, je nakon analize portala Rakrinkavanje.ba promenjen u skladu sa pravilima.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading