EKSKLUZIVNO ZA ALO! AMBASADOR RUSIJE ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO: Priština treba da ispuni svoje obaveze od A do Š!
Ruska ambasada

​Posebno je naglasio da su izuzetan kvalitet naših odnosa i njihov raznovrsni sadržaj umnogome određeni dijalogom koji se odvija u atmosferi poverenja između predsednika zemalja Vladimira Putina i Aleksandra Vučića i podsetio da su detaljni pregovori šefova država održani u Sočiju 25. novembra 2021. godine.

RUSIJA ĆE NAS UNIŠTITI JER VERUJEMO U OVA ČETIRI MITA Američki strateg se oglasio i PODIGAO UZBUNU!

Na kojim poljima je ova saradnja posebno dobra? 

- Pre svega da istaknem značajan doprinos društveno-ekonomskom razvoju Srbije ruskih kompanija „Gasproma”, „Gasprom njefta“, „Ruskih železnica” i drugih, koje ovde ostvaruju velike energetske i infrastrukturne projekte. Računamo da će proširenju trgovinsko-investicionih veza, uključujući i u oblasti naprednih tehnologija, doprineti dogovori postignuti između premijera Rusije i Srbije Mihaila Mišustina i Ane Brnabić u Moskvi u decembru 2021. godine, na marginama Međunarodnog izvoznog foruma „Proizvedeno u Rusiji”, čiji je partner bila Srbija. Strogo u okviru međunarodnog prava se gradi vojno-tehnička saradnja. Efikasno radi Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu. Jača se saradnja u oblasti nauke i obrazovanja, kontakti u stvaralačkoj i duhovnoj sferi.

Da li je cena po kojoj Srbija dobija gas od Rusije još jedan dokaz čeličnog prijateljstva dveju zemalja? 

- Na nedavnom rusko-srpskom samitu je važeći ugovor o isporukama gasa u Srbiju produžen za pola godine, uključujući i zimski period kada je neprekidno snabdevanje energentima od posebne važnosti. Polazimo od toga da ta odluka znatno doprinosi održavanju energetske bezbednosti Srbije.

Kako komentarišete to što prijateljstvo između Srbije i Rusije smeta mnogim zapadnim silama? Da li Rusija ima nešto protiv evropskih integracija Srbije? 

- Uvek poštujemo suvereno pravo Srbije da samostalno definiše svoje spoljnopolitičke prioritete. Naš glavni zadatak je da produbljujemo stratešku saradnju s Beogradom u interesu naših zemalja i naroda. Smatramo da to ne smeta kretanju Srbije prema EU. Da naglasim da mnogi rusko-srpski projekti imaju opšteevropski značaj. Žao nam je što u EU ne razmišljaju baš svi na taj način. Кategorički se ne slažemo s pozivima Beogradu da „napravi izbor u korist Zapada“. Prema našem mišljenju, harmonično ujedinjenje potencijala svih međunarodnih partnera Srbije je važan faktor obezbeđenja stabilnosti i blagostanja na Balkanu.

Čak i u borbi protiv opakog koronavirusa, mogli smo da vidimo animozitet Zapada prema Rusiji, budući da mnoge zemlje ne priznaju rusku vakcinu. Zašto je to tako? 

- Zalažemo se za što skoriju uzajamnu registraciju svih dozvoljenih za primenu vakcina protiv kovida 19 u cilju potpunog obnavljanja međunarodne poslovne saradnje i međuljudskih kontakata. Ruski preparat „sputnik V” je dokazao svoju efikasnost i bezbednost i uspešno se primenjuje u desetinama zemalja. Sigurni smo da treba izbegavati politizaciju situacije oko pandemije, savladati korona krizu moguće je samo ujedinjenim naporima.

PUTIN I SI ZADAJU ODLUČUJUĆI UDARAC Nakon susreta u Pekingu ruše američku moć i menjaju svet!

Da li možemo uskoro očekivati ruskog predsednika Putina u Beogradu? 

- Predsednik Rusije Vladimir Putin ima poziv da poseti Srbiju, koji je potvrđen tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji u novembru 2021. godine. Rokovi, to nije nikakva tajna, u velikoj meri zavise od epidemiološke situacije. Nema sumnje da će takva poseta, ma kada bi se održala, biti važna za naše bilateralne odnose.

Nezaobilazno je i pitanje o Kosovu. Šta je, po vašem mišljenju, održivo rešenje za kosovsko pitanje? Da li bi Rusija bila spremna da uzme aktivnije učešće u dijalogu Beograda i Prištine? 

- Sigurni smo da je održivo rešenje kosovskog pitanja moguće samo u međunarodno-pravnom okviru rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Polazimo od toga da takvo rešenje treba da odgovara Beogradu. Neophodno je da se ono traži putem pregovora, bez nametanja veštačkih rokova ili modela spolja. Pozivamo Prištinu da ne izbegava dijalog i ispuni sve ranije preuzete obaveze, od A do Š. Кljučna obaveza se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština na Кosovu sa širokim ovlašćenjima koja garantuju zaštitu prava i sloboda srpskog stanovništva pokrajine, kao i njegove izuzetno bogate kulturne i verske baštine. Takođe je važno obezbediti normalno glasanje kosovskih Srba na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji koji su planirani za početak aprila ove godine. Računamo da će međunarodna prisustva u pokrajini i posrednici iz EU u punoj meri doprinositi realizaciji tih zadataka. Što se tiče opcije aktivnijeg učešća Rusije u konsultacijama između Beograda i Prištine, spremni smo da razmotrimo takvu mogućnost, ako je za to zainteresovana srpska strana.

Kako vam se dopada u Beogradu? Kad imate slobodnog vremena, kako najviše volite da ga provedete u Beogradu? 

- Dugo poznajem Beograd, lep je i gostoprimljiv. Savremen, dinamičan, grad po meri čoveka. Istorija i umetnost su ovde bukvalno na svakom koraku. Drago mi je što imam priliku da živim i radim u srpskoj prestonici.

Koji srpski specijalitet vam se najviše dopada?

- Nije nimalo lako da izaberem. Možda, meso ispod sača.

OŠTRA PORUKA ZA AMERIKANCE IZ MOSKVE: Povucite vojsku sa Kosova, pa da razgovaramo

Da li ste pratili dramu koja se odvijala u Australiji u kojoj je glavni akter bio Novak Đoković i kako je komentarišete? 

- Sa velikim poštovanjem se odnosim prema izvandrednim sportskim dostignućima prvog reketa sveta Novaka Đokovića. Vrlo mi je žao da mu nije dozvoljeno da odbrani titulu u Melburnu. Kao rezultat, izgubile su skoro sve strane. Nadam se da će organizatori teniskih i drugih turnira izvući pravilne pouke. Treba da se isključe bilo koje dvosmislenosti u izdavanju dozvola za dolazak sportista na takmičenja. Od sveg srca želim Novaku da nakon toga bude još snažniji, da još više godina raduje divnim pobedama sve ljubitelje tenisa.

 

Obožavam „Devojko mala“

Da li imate vremena da uživate i u srpskim kafanama i da li vam je neka srpska pesma posebno draga? 

- Jedna od mojih omiljenih srpskih pesama je „Devojko mala”. Uzgred, u Rusiji je dobro poznata ne samo na srpskom jeziku, nego i u prevodu na ruski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading