MALI PORUČIO RADOSAVLJEVIĆU: Ne možete da prežalite što pomažemo privredi i građanima
Foto: Ministarstvo finansija

 „Ponovo srpsku ekonomiju kritikuju oni koji su bili akteri njenog srozavanja do granice bankrota. Tako je i Radosavljević odavno poznat kao jedan od „eksperata za propast“, koji očigledno pati od nedostatka fotelje, pa iznova iznosi brutalne laži, najverovatnije s nadom da će mu neko možda i poverovati. Ali, građani Srbije pamte i da su pokradeni za 619 miliona evra, i da su im ostavili osiromašenu i uništenu zemlju. Srbija je na njihovu žalost ostvarila odlične rezultate, što se najpre može videti po pitanju rasta, koji je prošle godine bio 7,5 odsto, a 2020. godine, kada je počela pandemija virusa korona minus 0,9 procenata. Kumulativno, ostvarili smo najbolji rezultat u Evropi za prethodne dve godine, odnosno rast od 6,5 odsto. Bolje od nas samo stoji Irska koja je neuporediva sa ostatkom Evrope kao sedište najvećih multinacionalnih kompanija. Dakle, Srbija pobeđuje, ali bez njih u foteljama“, istakao je Mali.
 
Napomenuo je da su Radosavljevićeve tvrdnje da se Srbija zadužuje da bi pomogla privredu i građane apsolutna laž i podsetio da je stopa javnog duga trenutno na zavidnom nivou od 51,4 odsto BDP-a.
 
„Javnim dugom se upravlja veoma pažljivo, jer je to važan deo naše ekonomske politike. Abnormalno zaduživanje može se pripisati isključivo takvima poput Radosavljevića, što su u prošlosti i dokazali“, rekao je on.
 
Istakao je da Radosavljevića i njegove nalagodavce najviše nerviraju paketi pomoći koje je Srbija opredelila za privredu i građane, i istakao da su upravo oni pomogli da ostvarimo fantastične ekonomske rezultate uprkos globalnoj krizi.
 
„Da se Radosavljević pita, privreda i građani bi sada bili praznih novčanika, jer ovakvi „stručnjaci“ najverovatnije ne bi ni pomišljali da im pomognu. Ne mogu da prežale što pomažemo privredu i građane. I da, zadatak države jeste da u fokusu ima obične ljude, građane, kao i privredu, i da im pomogne kada god je to realno i moguće. Kada su Radosavljević i drugi „eksperti“ vladali, to prosto nije bila njihova politike, jer je ona usmerena isključivo ka kreiranju prostora za lično bogaćenje. Za razliku od takvih, koji su posvećeni punjenju sopstvenih računa, država Srbija je uspela da u doba najveće ekonomske i zdravstvene krize pomogne i privredu i građane sa 8,7 milijardi evra, odnosno sa čak 18 odsto BDP-a, kako bi bile umanjene posledice pandemije virusa korona. Paketi pomoći se dakle sprovode dve godine kontinuirano, i apsolutno nemaju veze sa izborima, kako to Radosavljević tvrdi“, naveo je Mali i podsetio da sve to ne bi bilo moguće da država nije sprovela fiskalnu konsolidaciju i teške mere, kao odgovor na bankrot koji nam je pretio, a  koji su oni izazvali sprovođenjem nikad gore ekonomske politike.
 
Mali je podsetio da je država pravovremeno i odgovorno reagovala kada je počela pandemija virusa korona.
 
„Tako su tokom 2020. godine sprovedena dva paketa ekonomske podrške privredi i građanima, a u 2021. godini i treći paket pomoći. Ove godine data je pomoć od 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, dok će najstariji građani dobiti uplatu od po 20.000 dinara u februaru. Blizu milion mladih se već prijavilo za pomoć od 100 evra, koja će početi da se isplaćuje od 1. februara“, naveo je on.
 
Kako je rekao, i pored teških uslova, mi nismo imali scenario kao u mnogim razvijenijim zemljama, gde su zatvarane fabrike, a radnici ostajali na ulici.
 
„Takav scenario su upravo imali Radosavljević i njegovi nalagodavci, a da nisu imali pandemiju virusa korona. Tako su imali dvocifrenu inflaciju od 11 odsto, a kurs evra je sa 81 tragično porastao na čak 113,13 dinara, što je uticalo na drastičan pad životnog standarda, privreda je propadala, zatvarane su fabrike, radna mesta. Da ne pominjem ekstremno zaduživanje, kako bi veštački podizali plate i penzije pred izbore, i naravno deo tog novca sklonili na račune u inostranstvu. Između ostalog, pored uzimanja preskupog zaduživanja, uspeli su da upropaste državne banke, jer su se delili krediti bez pokrića,  šakom i kapom“, zaključio je Mali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading