MINISTARSTVO FINANSIJA: Javni dug Srbije na kraju septembra 56,5 odsto BDP-a
Foto: Shutterstock

Na kraju avgusta javni dug je bio oko 28,48 milijardi evra ili 54,3 odsto BDP-a.

- Evropska banka za obnovu i razvoj još jedna je u nizu svetskih finansijskih institucija koje prepoznaju uspeh Republike Srbije, što potvrđuju novom revidiranom prognozom za privredni rast od 6,5 odsto u ovoj godini i od 4,5 procenata u 2022. godini.


Mi očekujemo da ćemo ostvariti bolji rezultat od ovog, rast BDP-a veći od 7 odsto. To znači da ćemo imati jedan od najboljih, ako ne i najbolji rezultat na starom kontinentu.

Pre svega, nova prognoza EBRD-a potvrda je da su ekonomske mere koje su preduzete prošle i ove godine, radi sprečavanja posledica pandemije virusa korona urodile plodom, a ukupno je za pomoć privredi i građanima država izdvojila oko osam milijardi evra, i to prvi put u istoriji. Oporavak je između ostalog zasnovan na rastu industrijske proizvodnje i izvoza, a povećana je i privatna potrošnja. Između ostalog, prepoznali su i da je fiskalna politika Srbije ostala prilagodljiva kako bi se podržao ekonomski rast, da je monetarna politika ostala akomodativna, dok je centralna banka održala referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimum od jedan odsto.

Sve ovo govori da Srbija ne skreće sa pravog kursa, a to je bolji životni standard građana, odnosno stvaranje boljeg mesta za život budućih generacija. Još uvek ne znamo kada će pandemija virusa korona u potpunosti biti zaustavljena, ali znamo da je vakcinacija jedini pravi put koji treba da sledimo, kako bismo se izborili i za zdravlje, i za našu ekonomiju izjavio je Siniša Mali.

Javni dug Srbije na kraju 2020. godine iznosio je oko 26,67 milijardi evra i imao je udeo u BDP-u od 57 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading