DARKO MLADIĆ: Republika Srpska živi i živeće – uprkos svemu, opet slavimo naš praznik
Foto: Printscreen

Dragi sugrađani,

Dan je Republike Srpske! Njen trideseti.

Republika Srpska je rezultat čvrste i trajne volje naroda i samo takva je mogla da izdrži sva iskušenja kroz koja je prošla. Ona je čudesan primer šta može narod kada se ujedini u borbi za slobodu i pravdu koje su nam tako često uskraćivane kroz istoriju. Uprkos moćnim neprijateljima u ratu i miru, Republika Srpska je nastala voljom i jedinstvom naroda u teškom trenutku, opstala uz velike žrtve i razvija se u miru na korist svih njenih građana. Trideset je godina postojanja Republike i nije bilo dana kada se nije nalazila pod različitim pritiscima, lažnim optužbama, klevetama, ucenama, odnosno svim alatima koje savremeni arsenal vođenja vrućeg i hladnog rata poznaje.

Deo govora Milorada Dodika na svečanosti u Banjaluci ispraćen aplauzom! - Alo.rs

Na samom početku u miru, skoro odmah nakon proglašenja Republike Srpske, najjača ratna koalicija svih vremena povela je rat protiv nje sakrivena iza paravana UN i dojučerašnjih sugrađana i komšija koji su pristali da budu njihova pešadija. Republika Srpska nije imala saveznika osim Srbije i Crne Gore koje su tada bile zajedno u Jugoslaviji. Kada je poveden rat protiv nje, ona čak nije imala ni vojsku. Tek dva meseca nakon početka ratnog haosa, Republika Srpska formira svoju vojsku. Veliku i časnu Vojsku Republike Srpske. Uprkos teškom ratu, najžešćim i nehumanim sankcijama koje savremeni svet poznaje i koje su pogađale ceo narod, uprkos teškoj nestašici svih resursa, uprkos raznim operacijama lažnih zastava nakon kojih su sledile još žešće sankcije a potom i bombardovanja NATO-a, Vojska Republike Srpske je u nekoliko navrata vojnički dobila rat. Pobede koje smo u najtežim mogućim uslovima izvojevali hrabrošću i genijem vojnika, oficira i komandanata krale su zapadne diplomate za pregovaračkim stolom UN. Iza scene mirovnih pregovora pretnjama, ucenama, agresijom produžavali su rat dok su se pretvarali da su neutralni i humani u građanskom ratu koji su izazvali a za to optužili Srbe. Tražili su primirja u trenucima pobeda Vojske Republike Srpske, kada se protivnička vojska slamala i raspadala, da bi ih zatim mirili, konsolidovali, naoružavali i ponovo slali na Srpsku. Ponovo i ponovo sve do Dejtona.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO) - Alo.rs

Nakon tri i po godine ratnih stradanja svih naroda u Srpskoj i u BiH rat se završio Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad koji je podstakao i upravljao ratom nije stradao. Profitirali su i realizovali svoje interese.

Dejtonski mirovni sporazum je bio težak kompromis, ali ipak prihvatljiv okvir u kome sva tri naroda mogu da žive u miru i pokušaju da poprave ratom narušene odnose. Nažalost, strani posrednici su sprečili da se mir uspostavi po principima oko kojih su se tako teško svi usaglasili. Umesto sprovođenja Dejtonskog ustava nastavljaju se ogromni pritisci na Republiku Srpsku, njene demokratski izabrane rukovodioce i narod u celini. Uvedena je diktatura visokih predstavnika. Kako su Srbima u ratu krali pobede, tako su potom u miru krali prava koja su tako skupo platili. Pomoću alata visokog predstavnika smenjivani su demokratski izabrani predstavnici naroda, nametani zakoni, oduzimana prava građanima Republike Srpske, lažno optuživani i maltretirani članovi porodica i prijatelji ratnih vođa koji su redom optuženi u Haškom tribunalu i tako dalje, i tako dalje…

Izetbrgović napao Vučića. Smeta mu što brani Srbe - Alo.rs

Sve vreme su uporno tajno i javno sprovođeni strana volja i interesi. Posledice takvog “rada” stranih diplomata su negativne po sve građane Republike Srpske, ali i BiH. Republika Srpska se našla u smanjenom političkom i pravnom kapacitetu u odnosu na onaj koji joj pripada po ustavu, ali i pred najnovijim pokušajem da joj se dalje nameću zakoni i oduzimaju ustavna prava i nadležnosti.

Zbog svega toga kao i mnogih drugih pritisaka, danas umesto stabilnog i prosperitetnog mira postoji nestabilnost i stagnacija u BiH. Istinski interes Republike Srpske ali i BiH je stabilan i prosperitetan mir. Taj cilj se jedino može postići doslednim poštovanjem Dejtonskih mirovnih dogovora. Nažalost prioritet još uvek imaju tuđi interesi upakovani u različite “dobre želje i reforme” i druge prevarne formulacije.

Đorđe Miketić organizuje blokade sa terase svije vikendice na Kopaoniku - Alo.rs

Oni koji se nadaju da će stranci da im daju ono što nisu mogli ratom da postignu trebalo bi da pogledaju oko sebe i unazad. Ako se pogleda preko ideoloških dimnih zavesa i ostalih velikih priča bez kraja, videće se da je bolje da se vodi dijalog u BiH, a ne nametanje političkih i pravnih rešenja. Kao što su strani dobrotvori produžavali rat dok nisu realizovali minimum svojih interesa, tako sada produžavaju loš mir iz istih razloga.

Ipak dragi prijatelji danas, uprkos svemu, opet slavimo naš praznik! Naš dobri narod je sve izdržao kao i ranije kroz našu tešku istoriju. Uz žrtve i stradanja ali ipak neuporedivo manje nego u ranijim iskušenjima. Republika Srpska živi i živeće. Da li može bolje, brže, pravednije? Da, uvek može bolje po svim pitanjima ali budimo ponosni na Republiku Srpsku. Čuvajmo je kao najveću dragocenost. Samo u njoj možemo da ostvarimo bolju budućnost za sve. Stabilna, snažna i poštovana Republika Srpska je, kao potpisnica Dejtona, garant mira na ovim prostorima i osnov za napredak svih njenih građana. Bez Republike Srpske Srbi u BiH nemaju budućnost. Republika još uvek ima neprijatelje. Oni svih ovih godina sa manjim ili većim intenzitetom nastoje da umanje, oslabe, ponize, a neki čak i eliminišu Srpsku. Današnji 9. januar je najbolji dokaz koliko su udari na Republiku Srpsku bili gubljenje vremena i resursa za sve aktere. Da su uložili makar deo te energije u iskreno sprovođenje dogovora iz Dejtona, danas bi svima bilo bolje.

Ovaj dan sve u Srpskoj vezuje i obavezuje, bez obzira na razlike među nama. Republika Srpska je pobeda jedinstvenog naroda, ali i obaveza da oko nje nema podela. Jedinstvo pod zastavom bez simbola koji su nas delili i danas mnogo govori. Usmerimo svoju energiju na poboljšavanje onoga što svako može da uradi u svojoj sredini. Zamenimo svađe i podele dijalogom i pronalaženjem najboljih rešenja. Setimo se svih naših poginulih boraca i civila. Njihova žrtva nas zauvek obavezuje da stvaramo najbolju moguću Republiku Srpsku.

Srećan dan Republike Srpske!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading