Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

 

Republika Srpska danas i sutra obeležava 30 godina od svog postojanja. Svečana akademija je počela u 18 časova.

Svečani defile biće upriličen u nedelju.

Minut ćutanja za pale borce

Posle intonacije himni Republike Srpske i Srbije, svi u sali su ustali i odali poštu palim borcima minutom ćutanja, nakon čega je crkveni hor zapevao pesmu za upokojene "Vječnaja pamjat".

Program počeo himnama

Svečana akademija je počela pozdravnom porukom patrijarhu Porfiriju, premijerki Ani Brnabić, državnom vrhu Republike Srpske i Srbije, i svim gostima.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Nakon pozdravne poruke salom u Banjaluci se zaorila himna "Moja Republika", nakon čega se čula i himna Srbije "Bože pravde".

Obraćanje Željke Cvijanović

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

Foto: Tanjug

 

Cvijanović je pozdravila sve prisutne.

- Danas obeležavamo tri deceniej od nastanka RS, obeležavamo 30 godina naše slobode. U periodu kada je stvarana smo znali da je ona pretpostavka našeg opstanka, ovo je dan naše pobede i zajedništva. U čast ovog praznika vijore se trobojke na svim institucijama i kućama - rekla je Cvijanović.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je navela da je volja naroda najsnažnije utemeljenje političke zajednice.

- Dragi građani ponosna sam na ono što smo postigli u prethodnih 30 godina, mi se svakog dana razvijamo i napredujemo. Prethodnu godinu su obeležili pritisci, pandemija, ali pored svega toga makroekonomski pokazatelji pokazuju na naš uspeh, kako kroz rast plata i rasta broja zaposlenih.

- Nažalost ni 26 godina nakon prestanka rata, ni mastilo na sporazumu se nije osušilo, a krenuli su udari na RS oduzimanje ustavom zagarantovanih nadležnosti kao i bespravno nasilje stranaca u BiH. Na naše pozive na dijaloge odgovaraju nam pretnajma, ratom i sankcijama - rekla je Cvijanović i dodala da to nije jezik RS i njena politika.

Cvijanović je rekla da ne traže ni više, ali ni manje od onoga što ustav garantuje.

- Poštovani građani RS, ohrabrenje je to što ima sve više ljudi koji su shvatili stvarne probleme BiH. BiH je neuspešna i to je na štetu svih nas, ali RS ne snosi odgovornost za taj neuspeh. Bez unutrašnjeg dijaloga država ne cveta nego vene. Ni 1.000 naručenih eksperata neće je učiniti uspešnijom, nego što bi to mogle domaće snage - precizirala je Cvijanović.

- Odnos prema ratu bio je i ostao tragično nepravedan. Setimo se da su donacije uskraćivane narodu RS, tada smo se okrenuli sebi i zato smo uspeli. Mi ne možemo da živimo u prošlosti, ali moram oda očuvamo mehanizme zaštite i stabilno funkcionisanje - rekla je predsednica RS.

Cvijanović je navela koji su važni projekti u planu.

- Aerodrom u Trebinju, hidroelektrana kao i auto- put Banjaluka-Beograd. Otvoreni smo za saradnju sa svim zemljama regije - istakla je Cvijanović.

Obraćanje Ane Brnabić

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Premijerka Srbije je takođe pozdravila sve prisutne.

- Srećan van Dan Republike Srpske! Meni je čast što sam danas u Banjaluci da danas obeležimo značajan datum. 09.I.1992 stvorena je RS. Ona je pokazatelj koliko je srpski narod bio spreman da spreči nepojmljive zločine iz Drugog svetskog rata, koji su za cilj imali da se iskoreni srpski narod na ovim prostorima.- rekla je Brnabić.

- Da nije bilo 1941/2 i stradanja do 1945. godine i da nije bilo pokliča "Za dom spremni", kasnije 1991. godine, kao i obećanja da će se dovršiti posao koji je započet 50 godina ranije, ne bi bilo Republike Srpske.

- Svi zločini NDH bi se ponovili na isti način u slučaju da nije nastala Republika Srpska, postala sam potpuno svesna toga 2021. godine kada sam posetila Nevesinje i razgovarala sa našim ljudima. Spomen kosturnica gde su bile kosti oko 4.000 Srba je 1992. godine minirana, a na tom mestu je napravljena deponija. 40-ih su pobili narod, a 90-ih minirali njihove kosti da od njih ne ostane ni prah.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Premijerka je navela da je srpski narod bio žrtvovan.

- Kada neko govori da je RS genocidna tvorevina, ja samo mogu da kažem da je ona stvorena na genocidu, ali nad srpskim narodom koji je planski osmišljen 40-ih godina i sa jasnom namerom da se nastavi  50 godina kasnije. RS je plod i želja da se zločini nad srpskim narodom ne ponavljaju.

- Dragi prijatelji što se sadašnjosti tiče izuzetno me brinu izazovi RS. Duboko me zabrinjava odluka SAD o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku, činjenica je da sankcije nikada nisu bile rešenje za probleme, upravo zato poručujem ono što je Vučić rekao, a to je da Republika Srbija nikada neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS.

-  Naša politika je otvoreni Balkan, želja da se stvore drugačiji uslovi od prošlosti o kojoj sam pričala. Kako našeg naroda u Srbiji, tako i drugih naroda na širem prostoru Balkana, slobodan protok ljudi, robe, kapitala. Srbija je orkenuta budućnosti i jačanju veza između Srbije i Srpske.

- Ponosna sam na to što je od 2014. godine više od 88 miliona evra pomoći uloženo RS. Ja sam ponosna što govorim na ovoj svečanoj akademiji. Srpski narod ostaje posvećen očuvanju slobode i pravde. Živela Republika Srpska i Srbija - zaključila je Brnabić.

Obraćanje patrijarha Porfirija 

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

 

Poglavar SPC je takođe, kao i prethodne dve govornice, pozdravio prisutne.

- Mir božiji, Hristos se rodi! Ovim rečima pozdravljam pravoslavni narod. Pozdravljam vas kao brat brata. Pozdravom kojim je najavljeno rođenje bogomladenca Hrista. Nosim vam molitve drevnih dalmatinskih svetinja i postradalih hramovima u banijskim selima. Sve ove molitve nosim kao duhovni pastir SPC.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Patrijarh je naveo da samo pipadajući sebi možemo biti svetski.

- Došao sam da vas ohrabrim u čuvanju i izgrađivanju jedinstva među sobom, bez obzira na razlike, kao i u vašem nastojanju u izgrađivanju svega što je dobro i vrlinsko, korisno svima - naveo je poglavar SPC. 

- Moramo svi da znamo da briga o svojim pravima i potrebama nikada ne sme da ugrožava tuđa prava. Potreba da čuvamo svoj identitet ima smisla samo ako se držimo tog principa, to su naši koreni i pravoslavno predavanje. 

- Da bi se bolje razumeli međusobno nužno je da vodimo dijalog bez teških reči jer na svim stranama ima mnogo povređenih. U razgovoru ako hoćemo da nas drugi čuju moramo imati jake argumente, a blage reči, pričao je patrijarh Pavle - podsetio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je pomenuo i zatočenog u Australiji Novaka Đokovića, pravoslavnog hrišćanina i Srbina.

- On je rekao da je mir budućnost svih nas koji živimo na ovim prostorima, mi sami za sebe možemo učiniti mnogo više nego istok i zapad zajedno. Zato ne dopustimo da nas drugi ma koliko dobronamerni bili uteruju u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira. Mir je reč koju najviše upotreblajavaju oni koji svakodnevno rade na proizvodnji oruđa smrti, tim trgovanjem se enormno bogate i oni proizvode modele zajedničkih života i upsostavljanja mira. Da li je to kontradiktorno ili licemrno, neka svako zaključi. Najbolje je da poslušamo savet Đokovića, da mi sami sebi možemo pomoći bolje nego bilo ko - rekao je patrijarh Porfirije, a potom čestitao 30. rođendan Republike Srpske.

Milorad Dodik se obraća

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da Republika Srpska nije samo toponim, već simbol nepristajanja na nestanak i odlazak.

- Republika Srpska je izraz naše želje da živimo po svojim pravilima, da živimo sa svim drugim ljudima dobre volje. Republika Srpska nije nastala iz inata i prkosa, već iz straha da nam se drugi put u istom veku ne ponovi genocid - rekao je Dodik.

On je podsetio na sve žrtve Drugog svetskog rata na ovim prostorima, i kako su drugi žrtvovali mir početkom devedesetih.

- Ovo govorim zbog budućnosti. Nećemo je graditi na lažima i reviziji istorije, već samo na činjenicama. Na svoj 30 rođendan Srpska se bori na sačuva ono što su joj priznale velike sile. Mi smo jedina republika na svetu koja mora da se bori za nešto što je pre 26 godina napisano i potpisano. Ne znam nijednu zemlju na svetu koja je kolonija kao BiH. Nije mi jasno kako naši susedi više vole kolonizatore, nego nas, njihove susede. Mi nećemo otići odavde, i dalje će deliti ovaj prostor sa nama. BiH je velika nevolja i velika regresija - rekao je Dodik.

Dan Republike Srpske - Patrijarh Porfirije citirao Novaka Đokovića(VIDEO)

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Srpski član Predsedništva je rekao da u Sarajevu nema budućnosti, i da su Srpsku često terali da guta uvrede.

- Ne smemo se vezivati za BiH da ne bi žalili kada neminovno odemo. Svaki nacionalni pokret ima jedinstven cilj, da izgradi narodnu državu, a tako je i kod nas. Zato kod nas Srba ne sme da se uvuče sumnja da je to moguće, pošto to jeste moguće. Moramo odbaciti misli o svemogućem stranom faktoru, koji nije svemoguć. BiH je u stanju parališuće krhkosti sa uzaludnim traganjem o mogućem. Ostajanje u paraustavnoj BiH je za nas ostajanje pored puta - kazao je on.

Milorad Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo i teritoriju, narod, i pravo da teži da bude samofunkcionalna.

- Mi samo hoćemo ono što nam je ustav dao. RS nije genocidna tvorevina, već narodna država, a srpski narod nije genocidan, već državotvoran. Nije tačno ono što nam stranci govore, i naš je imperativ da to odbacimo - kazao je Dodik.

On je potom govorio o razvoju tehnologije, i da se sve u svetu menja, samo Srbe teraju u Bosnu i Hercegovinu.

- Priča o građanskoj BiH je fikcija, i cilj te priče je da Srbe nateraju da budu manjina. Samo dejtonska BiH još uvek može proći. Suživot je moguć samo ako je svako na svome, nema suživota ako se ljudi mrze, i ako želiš nekoga da potčiniš u unitarnoj BiH. Znam da se Republika Srpska ponekad smatra svadljivom. Mi imamo karakter slobodnog naroda, i strastveni smo u odbrani naših sloboda. Učestvovali smo u pisanju evropske istorije, a Evropa je učestvovala u pisanju naše - rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je rekao da ovaj trenutak mora da se iskoristi kako bi videli šta BiH treba da radi, a šta trenutno radi.

- Ne dozvolimo da nas dovedu u zablude da je za razvoj neophodno da sve bude usklađeno. Moj je princim da entitetski parlamenti moraju biti izjednačeni. BiH ide u pravcu na koji nismo pristali Dejtonskim sporazumom. Ljute nas presude donesene od Ustavnog suda u BiH, jedna za drugom menjaju se nadležnosti u korist BiH, a niko se ne kaje zbog kršenja ustava - ističe on.

Srpski član Predsedništva je rekao da će narod na referendumu odlučiti o novom ustavu Republike Srpske, i da će uz hrabrost biti ostvaren dogovor da se svi dobro osećaju i da svaki narod u BiH napreduje.

- Mi ne možemo promeniti naš odnos prema onome za šta je ovaj narod dao velike žrtve, i za šta su generacije ljudi ovde davali svoje najbolje. Mi smo izdržljiviji više nego što oni misle, i ovih 30 godina to potvrđuje. Mi volimo svoju Republiku Srpsku, svoju zemlju, kao što svoje zemlje vole i Amerikanci i Nemci. Mi drugo nemamo, i zato smo spremni da se žrtvujemo. Nismo preživeli Jasenovac i druga stratišta da bi sada odustali pred pretnjama. Naši dželati sa tih stratišta su shvatili da nas je nemoguće uništiti, pa nemojte ni vi pokušavati - rekao je on.

Milorad Dodik je rekao da je potreban normalan život, i da je ustav jedini akt koji čuva BiH, i da tu zemlju ruše oni koji ruše ustav.

- Danas ovde otvoreno moram da kažem da su svih ovih godina na muslimanskoj strani radile SAD, Velika Britanija i značajan deo EU. Mi imamo pravo na svoje pravo, ali nemamo pravo da sebi oduzmemo prava. Za ta prava je prolivena krv. Mi hoćemo samo ono što nam je dao Dejton. Hoćemo dobre odnose sa Srbijom. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, i čestitam mu dan Republike Srpske. Ja znam da je on zagledan u Srpsku, i da želi da se ovde očuva mir - istakao je Dodik, i zaključio: "Živela Republika Srpska i živela Srbija!".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading