IZETBEGOVIĆ NAPAO VUČIĆA Smeta mu što brani Srbe
Foto: Printscreen/Youtube

"Šalju veoma lošu poruku, pridružuju se proslavi datuma kada su srpski poslanici u Parlamentu Republike BiH odlucili da krenu u podelu BiH na način da se teritorijalno razgraniče sa Hrvatima i muslimanima. To je direktno suprotstavljanje odluci Ustavnog suda koji je ukinuo ovaj praznik kao diskriminirajući, i direktna podrška secesionistickoj politici Dodika i SNSD", rekao je Izetbegović u intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Na pitanje kako tumači poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom američkih sankcija Miloradu Dodiku da "neće sprovoditi nikakve sankcije protiv svog naroda", Izetbegović je rekao da niko ne očekuje sankcije protiv "naroda", niti su one uvedene "narodu".

Prema njegovim rečima, sankcije su izrečene pojedincima koji nanose štetu narodu,i koji ga kako tvrdi "potkradaju i vode u konflikt, u nazadak".

"Vučić je i za Duška Kornjaču, optuženog za zlocine protiv čovečnosti, izjavio da "neće hapsiti i isporucivati Srbe". Vučić, na žalost, još uvek ljude deli na Srbe i nesrbe, a uveliko smo u 21. veku", smatra Izetbegović.

Na pitanje povodom Vučićevog komentara o filmu "Quo Vadis, Aida?" i navoda da je on finansirao taj film, Izetbegović je rekao da to nije učinio, ali da bi bio ponosan da jeste.

On je rekao i da ne razume "kako se uopšte može loše konotirati bilo šta u vezi sa tim, kako je rekao, sjajnim i pretužnim umetnickim delom".

"Srpski nacionalisti nisu spremni da sebe i svoj narod suoče sa istinom, a vladaju već decenijama. I to je ogroman problem i za Srbe, i za nas koji sa njima delimo životni prostor i sudbinu", tvrdi Izetbegovoć.

Povodom sankcija koje su SAD uvele Miloradu Dodiku smatra da je to početak uvođenja sankcija, i da će one morati da obuhvate širok krug ljudi i da budu efikasne kako bi se postigao cilj.

Kada je u pitanju odluka RS o vraćanju nadležnosti, Izetbegović kaže da ne veruje da će se Dodik povući.

"Njegov osnovni cilj je ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH, svesti ih na entitetski nivo gde ce imati pravosudni sistem pod kontrolom, a zatim pobediti na oktobarskim izborima predstavljajuci se kao borac za samostalnost RS", tvrdi Izetbegović.

On je dodao i da se razgovori mogu nastaviti, da će se SDA uvek odazvati, ali kaže da neće biti pregovora "o slabljenu države i vraćanju nadležnosti".

"Inckov zakon neće biti povučen, državna imovina nece biti prenesena entitetima", kazao je Izetbegović.

On optužuje Dodika da napada ustavnopravni poredak BiH, i da malo-malo preti da će udariti na teritorijalni integritet zemlje, a onda optužuje Bošnjake da će biti krivi za eventualni sukob.

Na ocene Dodika da je Republika Srpska stabilna i samoodrživa zajednica, za razliku od BiH, Izetbegović kaže da uprkos skoro potpunoj blokadi državnih institucija koju provodi SNSD, Bosna i Hercegovina funkcioniše bolje od RS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Simic Dusica

08.01.2022 19:24

Vučić nikada neće raditi kontra svog naroda,naročito ne onog u RS.

stevo

09.01.2022 00:29

@Simic Dusica - Srbija ce uvek biti uz svoj narod,gde god se nalazio

Julija

08.01.2022 21:17

Vucic je uvek radio sve u interesu naroda i narod je uvek na prvom mestu.

Marko

08.01.2022 23:23

Vučić je uvek branio interese našeg naroda.

zarko2

09.01.2022 01:58

To se moglo i ocekivati od Izetbegovica jer njemu smeta kad Vucic brani Srbe ma gde god oni ziveli

Tanja

09.01.2022 05:01

Aleksandar Vučić nikada neće raditi protiv svog naroda ma gde on živi,naročito ne onog u RS.

Mira

09.01.2022 07:12

Može da mu smeta šta god hoće. Ali Vučić će i dalje da brani svoj narod.

Zeljko

09.01.2022 14:33

Sankcije utiču na narod, tačnije najviše utiču na narod, a Vučić je uvek za narod poebno srpski narod ma gde oni živel. To polupolitičar kao što je Izetbegović ne može da shvati.

Mira

09.01.2022 17:20

Vucic se uvek brinuo o svom narodu i radio u interesu svih gradjana.

Iv

09.01.2022 17:29

Srbija nikada neće ostaviti na cedilu svoju braću iz Republike Srpske.

Dragoljub

09.01.2022 20:20

Predsednik je uvek radio za dobrobit naroda gde god on bio.