ALBANCI SE OSILILI "Zašto bi nas uslovljavali da formiramo ZSO? To je štetno i opasno"
Alo/ Ilustracija

To je izjavila poslanica pokreta Samoopredeljenje Arbereš Krieziu – Hiseni, prenosi Kosovo pres.

Ona je rekla da se Kosovo ponovo uslovljava sa ZSO uz obrazloženje da će to dovesti do vizne liberalizacije.

"To se nije desilo ni kada smo bili uslovljeni razgraničenjem, tako da ne treba prihvatati još jedno uslovljavanje, jer smo postigli pozitivne rezultate u pogledu ispunjavanja kriterijuma. Ako smo u pravu da nismo ispunili kriterijume za viznu liberalizaciju, zašto bi nas onda uslovljavali drugim pitanjem a to je ZSO, pogotovo što je reč o etničkom udruženju koje je štetno, opasno i koje doprinosi nefunkcionalnosti naše države", rekla je ona.

Krieziu - Hiseni dodaje da je izvršna vlast spremna da napravi zajedničku državnu agendu za dijalog sa širokim političkim spektrom, ali ne na brzinu i uz prilagođavanje interesima Srbije.

"Mi treba da napravimo zajedničku agendu koja je u interesu naše države, u početku da se Srbija složi sa tom agendom, a mi isto to da uradimo sa agendom koju oni prave. Ali mi ne guramo napred agende koje odgovaraju samo jednoj strani, a ne drugoj, posebno agende koje štete integritetu, suverenitetu i politici jedne strane, u ovom slučaju Kosova", rekla je ona.

Prema njenim rečima, vlada je zainteresovana za napredak u dijalogu oko koga se slažu obe strane, umesto što se priča o pitanjima koja su u interesu samo jedne strane.

"Želimo da nas ravnopravno tretiraju, pokazujemo da smo spremni i nismo slaba strana kao u prošlosti u dijalogu, koja je bila spremna da potpisuje beskrajne sporazume od kojih je Srbija a ne Kosovo imalo koristi", rekla je poslanica Samoopredeljenja.

Komentari (0)

Loading