IZ EU POTVRDILI Stigle važne vesti za Srbiju
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Upravo su na sastanku ambasadori država članica EU potvrdili sva četiri poglavlja za Srbiju.

Time su ispunjeni svi formalni uslovi za otvaranje Klastera 4 na predstojećoj 13. Međuvladinoj konferenciji sa nama 14.12.

Klaster 4 – „Zelena agenda i održiva povezanost“ - klaster objedinjuje poglavlja vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

Klaster 4 biće otvoren na Međuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 14. decembra u Briselu, nakon sastanka Saveta ministara opštih i evropskih poslova EU. 

U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-evropske mreže i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ovu odluku bi trebao zvanično da usvoje i ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu, 8. decembra, čime će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregvorima o članstvu u EU.

Klaster 4 se odnosi na "zelenu agendu i održivu povezanost", objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.  

Komentari (0)

Loading