PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA MEŠTANIMA GORNJIH NEDELJICA Tražićemo od Rio Tinta da ne računaju samo na profit, već na zdravlje ljudi
Tanjug/Miloš Milivojević

 

Vučić razgovara sa svim zainteresovanim građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija "Rio Tinto".

On je upitao na koji način država planira dam reši problem Rio Tinta, pošto kako ističe, građani ne veruju ovoj kompaniji.

 

 

Obraćanje predsednika Vučića

- Što se tiče primedbi na račun ministara, da se složim, to ne bi bilo baš fer. Ima onih koji su izuzetno vredni. Ima onih koji tu dužnost više neće obavljati. Boriću se. nećemo dozvoliti zagađenje životne sredine. Angažovaćemo stručnjake da analiziraju kvalitet vode, konsultovaću se i sa Puzovićem. Ono što mogu da obećam jeste da će se deponija i jalovište skloniti. Ne mogu samo oni da imaju koristi. Hoću javnosti da kažem, država vam ne uzima država. Zemlju ste prodali vi, zato nisam kriv, niti sam dužan da ikome polažem račune - rekao je predsednik. 

Velika briga građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je satima slušao meštane, kojima je rekao da će već večeras doneti određene zaključke. Vučić je istakao i kako njemu Rio Tinto nije davao pare, kao i da ga zanima jedino sudbina građana.

- Kada sam došao svi su bili nervozni. Tu je bilo i kolovođa iz Beograda, nemam ja problem sa tim. Meni Rio Tinto nije davao pare, niti će davati pare. Mene zanima vaša sudbina, zato sam i došao da odgovaram, bio sam spreman i prošao sam kroz njihovu blokadu. Spreman sam i opet da dođem. Večeras ćemo doneti određene zaključne za koje verujem da nećete biti potpuno nezadovoljni - rekao je Vučić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Za tri godine - sat i deset minuta

Odgovarajući na pitanje jednog meštanina, predsednik je rekao da je u Vukov muzej, uređenje terena i prilazne puteve u Tršiću država uložila preko četiri miliona evra.

 

 


Vučić je zatim podsetio da je Loznica ostala bez Viskoze, bez ijedne ozbiljne fabrike.

- Banja Koviljača je uništena i razorena, kao deo lozničke opštine. Koji ste put imali preko Korenite, od Krupnja ka Ljuboviji? Mi smo doveli i Adijent i Mint. Nema puta od glavnih regionalnih koji nismo izgradili. Danas gradimo brzu saobraćajnicu. Sada kada bih otišao odavde bi mi do Beograda mi treba skoro dva sata, a za tri godine će moći da se stiže za sat i deset minuta - rekao je Vučić.Kako je istakao, za ljude u Loznici se "promenio ceo vek".

- U Adijentu i Mintu biće ukupno zaposleno preko 2.000 ljudi. To su potpuno nove fabrike koje će da menjaju suštinski izgled Loznice - dodao je on.

Predsedniče, pomozite nam da izađemo iz ove krize, rekao je Pavle Božić, iz Gornje Nedeljice.

Printscreen

 

 

- Oni su mene pozivali više puta, a hoće da mi kupe 6 hektara, a 5 da mi ostave. Imam dvanaest članova porodice. Deponija treba da se izmesti, i to nas sada ugrožava, rekao je Božić.

Borislav Karajčić, meštanin Gornje Nedeljice se zahvalio predsedniku što je došao da razgovara sa svima, i požalio se na netransparentnost Rio Tinta, kao i na plan za spuštanje dve deponije u korita dve reke.

- Pre svega, nas zanima ta deponija. Uništiće nam dolinu Jadra. Razumem ovog čoveka što je pričao, ali je on u brdu. Kod nas je plodno, treba sačuvati tu ravnicu. Rio Tinto nije bio korektan, jedno su pričali, a drugo radili. Ne smemo im dozvoliti da oni mešetare... Vama svaka čast za sve što ste učinili za Loznicu. Morate razumeti našu muku i da ne bude ekološku katastrofu - rekao je Borislav Karajčić.

Meštani zahvalni predsedniku

Miladin Đorđević je rekao da je dočekao Rio Tinto sa hlebom i solju, a da je potom firma posle pokazala svoje pravo lice. On kaže da se plaši i zato što ne znaju hemijski sastav te jalovine, i da li je opasna zbog svog hemijskog sastava.

I on se zahvalio predsedniku što je došao u Gornje Nedeljice.

- Hoćemo li biti isterani odavde? Da li naši mladi da ostaju ili ne ostaju na selu? Da znamo šta nam je činiti u vezi sa ovim rudnikom? - istakao je meštanin.

- Znam da nećete dozvoliti da nas iko truje. Ako je ovo u interesu države, svakako ću se sa tim složiti - rekao je meštanin.

Meštanin Milinko požalio se na kvalitet voda i ogromne količine kiselina koje će se nagomilati nakon ispiranja rude.

Printscreen

 

Jedna od meštanki ovog dela Srbije je više puta istakla da će voda biti zagađena sve do Beograda, predsednik je negirao te navode.

Svetlana Stefanović kaže da veruje predsedniku Vučiću, ali da ima jednu brigu.

- Obuhvaćeni smo planom posebne namene i ljude zanima šta to znači za nas. Da li će ljudi imati problem sa građevinskim dozvolama - rekla je Svetlana Stefanović.

- U startu moram da kažem da nisam protiv rudnika. Ja sam hemičar po struci, ali želim da ekolozi i ekonomisti kažu šta misle i da li smo ugroženi. Očekujem i od Rio Tinta studiju izvodljivosti - rekao je meštanin.

Printscreen

 

 

Jedan od prisutnih građana rekao je predsedniku Vučiću da su sve oči uprte u njega i da se mnogo očekuje.

- Predsedniče jedva sam čekao da vas vidim, očekujemo dobre odluke. Mi se pitamo i šta će biti ako vi odete. Nijedan čovek ne radi kao vi, molim vas, rešite ovo - rekao je meštanin Jadra.

Printscreen

 

- Sve je počelo sa deponijom od dva kilometra u dolini reke Jadar koja će potpuno zagaditi ovaj kraj. Mi želimo da se uloži u ovaj kraj, u poljoprivredu, da nam ministri objasne sve. Vama predsendiče svaka čast, hvala Vam što ste došli da nas posetite - rekao je meštnin i dodao da je velika briga građana za Rio Tinto.

- Predsedniče, zauzmite se za nas. Hvala vam - dodao je ovaj meštanin.

Još jedan meštanin je rekao da je Rio Tinto krio svoje namere.

- Sve što smo znali, znali smo poslednji - rekao je on.

- Recite mi šta je vaš problem, molim vas - rekao je Vučić.

Meštanin je rekao da je dolina Jadra hlebište za ovaj deo Srbije i ostatak Srbije. Ako se instalira deponija u dolinu Jadra, voda će plaviti ovde sve, te dodaje da je problem i hemijski sastav te vode ako tu bude deponija.

- Strah je i za groblje i za naše pretke i za naš hram. Vi ste prvi državnik koji je došao da čuje naše strahove - rekao je meštanin.

Meštanin Gornjih Nedeljica rekao je da mu je drago što je Vučić došao da sasluša građane u vezi sa Rio Tintom, rekavši da meštani gornjeg Jadra dobijaju malo informacija o ovoj kompaniji.

On je upitao na koji način država planira dam reši problem Rio Tinta, pošto kako ističe, građani ne veruju ovoj kompaniji.

Predsednik je na početku saslušao predsednika MZ Velikog Sela iz doline reke Jadar o istraživanju Rio Tinta u vezi sa zagađenjem.

Printscreen

 

Predsednik je naglasio da ne želi da razgovora sa opštinskim rukovodstvom, već samo sa građanima Jadra.

- Čim vas je ovoliko došlo iz ovih sela, jasno je kolika je vaša zabrinutost i da vidimo šta možemo da rešimo, a šta ne možemo. Pozvao sam i one najglasnije... Tu sam da odgovaram na pitanja. Najvažnije je da dođemo do nekih rešenja, nisam došao da se preganjam sa bilo kim, moj zadatak je da vas čujem, da vas slušam i da odgovorim na sve molbe. Ako niste zadovoljni odgovorima, slobodno postavite oštrije - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić sa narodom u porti crkve

Predsednik je prvo pozdravio sve građane koji su se okupili u crkvenoj porti i poželeo im srećan praznik.

Šta god da uradite nije nikada dovoljno dobro - rekao je Vučić.

Vučić se potom uputio da, nakon molitve u crkvi, razgovara sa narodom.

Predsednik Vučić se obratio dečaku po imenu Laza i rekao je da je mnogo opasan.

- Mnogo vam je lepo ovde. Nikada nisam bio u Gornjim Nedeljicama - rekao je Vučić.

 

 

Vučić obišao porodicu Rosić

Predsednik je posetio i porodicu Rosić, Živadina i Daru, poljoprivrednike iz Gornje Nedeljice koji imaju troje dece.

On je saslušao šta muči Rosiće, i šta bi oni voleli da vide u svom kraju.

- Mene si zamolio, dobićeš sada. A vi ćete mi reći da li je to počelo - rekao je Vučić.

 

Predsednik u mestu Korenica

Predsednik je rekao da je ovo ključno mesto koje spaja Loznicu i Krupanj, a zatim i da je spreman za razgovor sa građanima koji ga danas očekuje.

- Ovde smo sada izgradili novi put. Srećan sam zbog toga, ovo je važno mesto spajanja u srcu Jadra. Stigli smo. Sada ostaje samo da razgovaram sa narodom, da vidimo sve potrebe. Sada radimo taj magistralni gasovod Valjevo - Loznica. Mi moramo civilizovano da razgovaramo - rekao Vučić.

Ulica nikada neće voditi politiku Srbije - dodao je Vučić.

Vučić je u razgovoru sa radnicima mosta na Savi ustanovio kako su samo dva radnika iz Srbije.

Vučić je ovom prilikom rekao kako je primetan neverovatan napredak u odnosu na 6 meseci i godinu dana kada je obilazio radove. Predsednik je rekao i kako se nalaze na samo dva kilometara od mosta gde su pre 7 dana batinaši tukli ljude i time se hvalili.

- Mislim da divno izgleda. Neverovatan napredak, bili smo pre 6 meseci, pre toga pre godinu dana. Neverovatan napredak, buklvano. Mi ćemo ići preko ovog mosta već krajem sledeće godine. Nalazimo se na mostu preko Save, na dva kilometra je glavni most, gde su batinaši tukli ljude pre sedam dana i hvalili se time - rekao je Vučić i dodao da se ovde gradi novi autoput Ruma - Šabac koji će biti otvoren za godinu i po dana - kaže Vučić.

- Srce vam treperi kada vidite kako se gradi u našoj zemlji - rekao je Vučić.

Podsetimo, kako je prethodno najavljeno, predsednik bi od 15 časova trebalo da razgovara sa svim zainteresovanim građanima sa područja 12 sela Jadarskog kraja, u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija "Rio Tinto".

 

 

Vučić je pozvao isključivo građane tih sela da prisustvuju skupu i nije pozvao svoje pristalice iz Loznice, Krupnja ili bilo kog dela Srbije da dođu na skup.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (7)

Loading
Milos

04.12.2021 11:26

Novi most na Savi ce uskoro krasiti nasu zemlju.

Jana

04.12.2021 12:23

Svidja mi se taj stav, I ja bih isto tako!!! 👍

Jovana

04.12.2021 17:02

Prava slika! Ovako to radi odgovoran predsednik kome je narod na prvom mestu!

Mile

04.12.2021 17:08

Predsedniku svaka čast jer je saslušao sav ovaj narod sa velikim strpljenjem. Tako radi odgovoran čovek.

Klara

04.12.2021 20:13

Jako je bitno što je predsednik danas bio u Loznici i tako čuo šta plaši narod!

Ena

04.12.2021 20:23

Dogovor je najbolje rešenje, a predsednik Vučić je uvek za dogovor i kompromis u interesu građana.

damir

04.12.2021 20:31

Predsednik Vučić će sigurno pronaći rešenje koje će biti u najboljem interesu gradjana.