Uz učešće EPS-a niču nove elektrane u Republici Srpskoj i Crnoj Gori
EPS

 

O razvoju tih projekata i snažnijoj saradnji elektroprivreda razgovaralo se na sastancima Milorada Grčić, v. d. direktora JP EPS sa čelnicima EPCG i ERS.

- Elektroprivrede Srbije i Republike Srpske uspešno će završiti izgradnju hidroelektrana na gornjem toku Drine i imaju mogućnosti da zajednički rade na novim projektima i investicijama - rekli su Milorad Grčić v. d. direktora JP EPS i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora ERS. Oni su 5. novembra na sastanku u sedištu EPS-a u Beogradu razgovarali o napretku projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, potencijalnim zajedničkim projektima, razmeni električne energije, mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje.

- Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES „Gornja Drina“ sa hidroelektranama „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ vredan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vreme evropske i svetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi ljudi koji žive sa leve strane Drine dobijaju sigurnost“ – istakao je Grčić.

On je podsetio da je početkom nedelje razgovarao i sa čelnicima „Elektroprivrede Crne Gore“ i dodao da je projekat HE „Komarnica“ sa EPCG „na korak“ od početka realizacije.

- Ova dva projekta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora su važna i za budućnost EPS-a i pokazuju da se EPS ne ponaša samo kako lider u region kada je proizvodnja električne energije u pitanje već se uklapa u politiku Aleksandra Vučića, predsednika Srbije o „Otvorenom Balkanu“ – rekao je Grčić. - Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uključeni u ovaj projekat - istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE „Boka“ na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. HE „Boka“ boka bi imala bi snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh. Predsednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović rekao je da energetika nema granica i da sve projekte koji su od zajedničkog interesa treba što pre realizovati.

- Svedoci smo ubrzane energetske tranzicije i da imamo cene energenata koji izazivaju zabrinutost. Zatvaranje u sopstvene okvire bilo bi veoma pogubno. Ubeđen sam da će ova rukovodstva EPCG i EPS ne samo početi, već uspeti da u značajnoj meri i realizuju projekat HE „Komarnica“ - rekao je Đukanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading