Momirović: Gradi se najmodernija kontrola letanja u Evropi, uloženo 22 miliona evra
MGSI

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je radove na izgradnji novog tornja aerodromske kontrole letenja i zgrade Centra kontrole letenja Beograd u sklopu aerodroma "Nikola Tesla" i tom prilikom zaposlenima čestitao međunaordni Dan kontrolora letenja koji se obeležava 20. oktobra.

- Posle mnogo decenija ulažemo u novi kontrolni toranj, gde SMATSA i Vlada Republike Srbije investiraju 17,5 miliona evra i dodatnih 5 miliona evra u najsavremeniju opremu. Ovo će biti na ponos ne samo SMATSA-e i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije. Mi smo u jednom velikom investicionom ciklusu i svi znaju da mi projektujemo i gradimo više od 1.200 kilometara auto-puteva, gradimo najbržu prugu u Istočnoj Evropi, ali nekako ostaje zanemareno da mi imamo ogromne investicije sa našim partnerima iz VANCI-a u aerodrom "Nikola Tesla", da rekonstruišemo aerodrom u Nišu koji će biti tri puta veći od postojećeg. Uložena su dodatna sredstva u aerodrom "Ponikve", planiraju se investicije u aerodrom "Morava" tako da će vazdušni sektor sa SMATSA-om, Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, AirSerbia-om i aerodromima potpuno pomeriti standarde u narednim godinama - naveo je ministar Momirović.

MGSI

 

Za izgradnju objekta opredeljno je 17.443.869 evra, a završetak radova na izgradnji se očekuje do kraja 2021. godine, nakon čega sledi primopredaja radova, tehnički pregled izvedenog objekta i pribavljanje upotrebne dozvole. Početkom 2022. godine planira se ugradnja uređaja i sistema za pružanje usluga kontrole letenja i potrebna integracija sa ostalim sistemima.

Investiciona vrednost operativnog segmenta projekta je približno 4.900.000 evra.

Momirović je iskoristio priliku da čestita sutrašnji praznik, međunarodni Dan kontrolora letenja i podseti koliko je zahtevan posao koji oni obavljaju. Dodao je da vazdušni saobraćaj iznad naše zemlje, kojim nekada preleti i 3.500 aviona, kontrolišu ovi ljudi i podsetio da će Republika Srbija uvek biti uz kontrolore koji posao obavljaju u jako teškim i stresnim okolnostima.

- Nakon 60 godina aerodrom "Nikola Tesla" i Kontrola letenja dobiće novi toranj 75 metara visine, sa 120 kvadrata operativne sale na vrhu gde će biti ugrađena najmodernija oprema - istakao je Predrag Jovanović, direktor SMATSA.

Postojeći toranj na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd koji je izgrađen 1962. godine neadekvatan je i ne zadovoljava zahteve korisnika, s obzirom na nedostatak raspoloživog prostora i nemogućnost modernizacije i instaliranja dodatne tehničke opreme i sistema u kupoli tornja. Izgradnjom novog kontrolnog tornja stvoriće se uslovi za neometano i kvalitetno pružanje usluga kontrole letenja, imajući u vidu predikcije povećavanje kapaciteta i broja avio-operacija na beogradskom aerodromu, kao i veću uposlenost aerodroma realizacijom investicionih projekata. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading