OTKRIVENO Šta se krije uza tvrdnje: Agent CIA evakuisan iz Srbije zbog "havanskog sindroma"?
Foto: Youtube/Printscreen

Ovu kategoričnu tvrdnju za "Novosti" iznosi visoko pozicionirani izvor iz srpskih bezbednosnih struktura, povodom informacije koja se pojavila u američkom dnevniku "Volstrit džornal" da je CIA evakuisala svog agenta iz Srbije, jer je zadobio ozbiljne povrede zbog neuroloških napada, poznatih kao "havanski sindrom". Reč je o misterioznoj bolesti, čiji su simptomi migrena, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, a izavani su, kako tvrde Amerikanci, mikrotalasima kao tajnim oružjem.

Prema toj teoriji, obaveštajci i diplomatsko osoblje SAD postali su meta najpre na Kubi 2016. i 2017. godine, u Kini 2018, zatim u Nemačkoj, Austriji, Vijetnamu, Tadžikistanu, Indiji, a evo sad i u - Srbiji. Najsvežiji primer je iz Beča, kada je sredinom jula više od 20 zvaničnika SAD prijavilo simptome slične "havanskom sindromu". U izveštaju američke vlade objavljenom prošle godine navodi se da je "usmerena" radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koji su se, navodno, pojavili kod oko 200 diplomata i obaveštajaca.

Direktor trećeg evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije Oljeg Tjapkin tvrdi da su apsurdne izmišljotine o "havanskom sindromu" kod američkih diplomata koji rade u Berlinu. Tjakin objašnjava da se ni vlasti Nemačke, a ni SAD, nisu obraćale Rusiji oko "havanskog sindroma" kod američkih diplomata u Berlinu.

Uoči dolaska Angele Merkel u Moskvu 20. avgusta američki mediji su pisali kako su dvojica njihovih diplomata u Berlinu imali jake glavobolje, bol u ušima, umor i nesanicu. Jedan od njih bavio se pitanjima ruskog gasa, tobožnjim mešanjem Rusije u tuđe poslove, i sajber napadima. Aluzija je bila da je u "zvučne napade" na njih bila umešana Moskva.

Doduše, šef CIA je objašnjavao da nemaju dovoljno argumenata da bi kategorično tvrdili da iza tih napada stoji Rusija. Očekuje se da američke obaveštajne službe završe istraživanje o "zvučnim napadima", ali kada će to biti se ne saopštava.

ISTRAGA PRIORITET ZA BLINKENA

Zamenica portparola Stejt departmenta DŽalina Porter kaže da ovo ministarstvo intenzivno istražuje navode o mogućim abnormalnim zdravstvenim incidentima, gde god da su prijavljeni. Naglasila je da su ovi incidenti prioritet američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading