TALIBANI VELIKA OPASNOST ZA EVROPU Dolaze radikalizovani mudžahedini koji su spremni na sve
EPA/STRINGER

Njihov dolazak predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za EU koja je ionako uzdrmana posledicama pandemije koja gotovo dve godine uništava ekonomiju, zdravstvo, a pre svega odnosi živote velikog broja ljudi. U takvom postojećem haosu, dolazak infiltriranih terorista stvara još veći problem po bezbednost ljudi.

Stručnjak za bezbednost i terorizam Dževad Galijašević kaže za Alo! da preuzimanje Avganistana od strane talibana može dodatno organizovati i ojačati terorističke grupe koje deluju širom sveta. On kaže da postoji čitava mreža organizacija koje finansiraju takva delovanja i da sve to Evropi stvara velike probleme.

- Evropa će biti preplavljena izbeglicama koje su vojno obučene, koje imaju oružje i znaju njime da rukuju. Dolaze mudžahedini koji su veoma radikalizovani i koji će se brzo povezati sa svojim istomišljenicima. To predstavlja veliku opasnost za bezbednost cele Evrope - kaže on.

Procene brojnih stručnjaka za bezbednost pokazuju da je najmanje tri stotine hiljada ljudi ratovalo u Avganistanu, a da će jedna trećina napustiti tu zemlju i nastaniti se širom sveta, pre svega u zemljama Evrope. Galijašević ocenjuje da njihov dolazak vrlo lako može „probuditi“ spavače koji godinama čekaju na sličan razvoj događaja.

- Dolaskom mudžahedina spavači će dobiti svoje istomišljenike, saradnike, sa kojima će brzo uspostaviti komunikaciju. Doći će do terorističke ekspanzije u Evropi koja je već poljuljana i rascepana koronom. Evropa danas nema jasnu odbrambenu politiku i vrlo lako može postati poprište, poligon, na kojem će teroristi dokazivati svoju moć - navodi Galijašević, i ocenjuje da ovakva situacija pogoduje tajnim službama u Iranu i Pakistanu koje, kako kaže, stvaraju terorističke grupe koje kasnije pokušavaju da legalizuju, a kao primer navodi Hezbolah.

Inače, povlačenjem SAD iz Avganistana ostalo je mnogo oružja koje je sada u rukama talibana i drugih terorističkih grupa koje deluju u toj zemlji. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da je ovaj vojni savez napravio značajne greške u Avganistanu i da u toj zemlji, kao i u svetu, može doći do porasta terorističkih aktivnosti.

Ubijaju pripadnike manjina

Organizacija Amnesti internešenel saopštila je da su talibani odgovorni za mučenje i ubistva nekoliko članova etničke manjine Hazara u Avganistanu. Grupe za ljudska prava poručile su da su njihovi istražioci u Avganistanu razgovarali sa očevicima u provinciji Gazni, koji su se prisetili kako su talibani ubili devet muškaraca u selu Mundaraht. Oni su dodali da su šestorica muškaraca ubijena iz vatrenog oružja, a trojica su mučena do smrti.

- Dolaskom talibana na vlast u Avganistanu međunarodni terorizam ponovo će postati pretnja zbog koje NATO mora ostati budan sve vreme. To moramo da suzbijemo - kazao je on.

Sličnog mišljenja je i britanski general Ričard Barons, koji kaže da je povlačenje zapadnih trupa velika strateška greška zbog koje bi Avganistan ponovo mogao da postane baza međunarodnog terorizma. On je upozorio da bi moglo da dođe do velikih terorističkih napada širom sveta.

- Uspostavljanje terorističke vlasti u Avganistanu može da dovede do štetnih posledica u Evropi i drugim delovima sveta i to je velika opasnost - rekao je Barons, bivši šef komande udruženih britanskih snaga.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading