I nemačka vlada pozdravlja inicijativu Aleksandra Vučića!
Printscreen

"Nemačka vlada ima saznanja o inicijativi „Otvoreni Balkan“. Smatramo da svaku regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu treba pozdraviti", navodi se u pisanom odgovoru na Tanjugovo pitanje kakav je stav Nemačke o inicijativi "Otvoreni Balkan".

Iz Berlina istovremeno, poručuju da je važno da ta saradnja bude inkluzivna i otvorena za, kako kažu, svih šest država Zapadnog Balkana.

Zbog toga, dodaju, nemačka vlada podržava Akcioni plan za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, usvojen u novembru prošle godine sa Samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Podseća se da su šefovi država i vlada "šest država" Zapadnog Balkana na prošlom Samitu Berlinskog procesa 5. jula, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, podvukle značaj preduzimanja napora u primeni ovog poduhvata.

"Prioritet je sada da se zaključe pregovori o četiri sporazuma, među kojima su dogovor o slobodi putovanja uz lične karte, priznavanju diploma lekara, zubara i arhitekata, kao i priznavanju visokoškolskih diploma, kako bi do Samita EU o Zapadnom Balkanu 6. oktobra mogao da se ostvari napredak, a tako i opipljivi rezultati u korist građana svih šest zemalja", navodi se u odgovoru iz Berlina.

Ukazano je i da je upravo na to, 5. jula, ukazala kancelarka Angela Merkel na konferenciji za medije posle prošlog Samita Berlinskog procesa.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading