DA LI ĆE NOVA NEMAČKA VLADA PROMENITI POLITIKU PREMA SRBIJI? Ovo se nikada do sada nije desilo, istorijski presedan u Berlinu
EPA/Focke Strangmann

Budući nemački kancelar biće Olaf Šolc, nekadašnji ministar finansija Nemačke.

Njegova Socijaldemokratska partija postigla je dogovor o formiranju vlade sa partijom Zelenih i Slobodnom demokratskom partijom.

Tri pomenute partije nikada pre nisu zajedno sačinjavale nemačku vladu, pa je u Berlinu na delu oraktično istorijski presedan.

Šta ulazak Zelenih u Nemačku vladu znači za Srbiju i da li možemo očekivati ekonomska ulaganja, promenu dosadašnje nemačke politike prema našoj zemlji i Zapadnom Balkanu? Na ova i druga pitanja odgovorio je sagovornik portala Alo, analitičar Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost.

Promena politike 

Rajić smatra da Srbija među socijaldemokratama danas ima političare od autoriteta koji će se zauzeti za srpski interes, poput nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera, koji je, smatra Rajić, drastično promenio stav prema Srbiji.

Razlike u odnosu na politiku Angele Merkel

Kada je reč o razlikama u odnosu na politiku Angele Merkel prema Srbiji, Rajić smatra da Srbija može očekivati viši stepen pritiska, pogotovo od strane Zelenih, sa mesta Ministarstva spoljnih poslova, ali naglašava da zahvaljujući dalekovidoj politici predsednika Aleksandra Vučića to može biti u znatnoj meri ublaženo.

DA LI ĆE NOVA NEMAČKA VLADA PROMENITI POLITIKU PREMA SRBIJI? Ovo se nikada do sada nije desilo, istorijski presedan u Berlinu

Medija centar Beograd

 

 

Nova ekonomska ulaganja i politika Zelenih

Rajić ocenjuje da će nova nemačka privreda ulagati u Srbiju svakako, nezavisno od uloge Zelenih u novoj vladi, jer im je kapital ovde bezbedan i imaju interes da to čine. 

- Na političkom planu ćemo trpeti veće pritiske pogotovo kada je o Kosmetu i Republici Srpskoj reč i siguran sam da ćemo im odoleti time što ćemo čvrsto stati uz predsednika Aleksandra Vučića i njegovu suverenističku politiku.

Stav Šolca prema Srbiji

Na pitanje da li je izbor Olafa Šolca pozitivna stvar za našu zemlju, Rajić smatra da će vreme pokazati šta njegov izbor znači za Srbiju.

- Do sada njegovi stavovi nisu odudarali od nemačkog mejnstrima kada je reč o ovom delu Evrope - zaključio je Rajić.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vera

25.11.2021 13:20

Srbiji vise nije bitno dali ce neko da vrsi pritisak ili ne na nju ona je danas ozbiljna i jaka drzava sa kojom ce se razgovarati i pregovarati tako da samo treba biti strpljiv i mudar vreme radi za nas