VUČIĆ NA EKONOMSKOM FORUMU Sutra i prekosutra u Skoplju sa Zaevom i Ramom
Printscreen/ Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra i prekosutra u Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

Vučić će tokom boravka u Skoplju, sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.


Predsednik Srbije najavio je prošle sedmice da će na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "Mini Šengen" i da će biti potpisana tri sporazuma, kao i da će na graničnim prelazima u narednom periodu biti napravljene "brze trake" za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.

"Radili smo na tri dokumenta i verujem da ćemo ih potpisati u Skoplju, to su važna dokumenta o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i drugih katastrofa, što je u interesu naših naroda", rekao je Vučić.

Forum se organizuje u okviru inicijative "Mini Šengen" koja podrazumeva dublju ekonomsku integraciju regiona, za sada tri države: Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Pristupanje inicijativi otvoreno je i za ostale privrede Zapadnog Balkana.

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev, kako je najavila Razvojna agencija Srbije, predstaviće političku i ekonomsku viziju integrisanog regiona.Planirani su i poslovni susreti privrednika iz regiona nakon zvaničnog dela foruma.


Učestvovaće skoro 400 kompanija iz regiona. Najviše njih, više od 200, prijavilo se iz Srbije, zatim više od 100 iz Severne Makedonije, iz Albanije oko 40, iz BiH desetak i manji broj ili po jedna firma iz Austrije, Tajvana, Izraela, Poljske, Rumunije, Bugarske, Francuske i Grčke.

Inicijativa "Mini Šengen" vodi ka uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta koje, kao prelazni oblik, treba da približi region EU i ubrza put ka punopravnom članstvu.Zajedničko tržište Zapadnog Balkana zasniva se na principima slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, isto kao i jedinstveno tržište EU.

Komentari (9)

Loading
Lola

27.07.2021 18:01

To du odlične vest za uspostavljanje još bolje saradnje među zemljama regiona.

Ivana

27.07.2021 20:17

Srbija i makedonija treba i moraju dasarađuju hval anšem predsedniku Vučiću na svemu što radi za ekonomski oporavak i razvoj. Srbija danas ima predsednika kojem je stalo do interesa naroda i države.

Мијо

27.07.2021 20:24

Очекујем што већи долазак страних инвеститора у нашу земљу. Сматрам да Вучић води одговорну политику према свим земљама у региону и да је наша земља на добром путу.

damir

27.07.2021 20:44

Predsednik Vučić je svima u regionu pružio iskrenu ruku prijateljstva i saradnje.

sasa

28.07.2021 08:39

Jacanje regionalne saradnje ce doprineti ocuvanju mira i stabilnosti u regionu sto nam je svakako primarni cilj

Igor

28.07.2021 09:27

Jake ekonomske veze ali i saradnja sa komsijama su od velikog znacaja za Srbiju

Дариа

28.07.2021 09:33

Ово је битно за још боље и стабилније односе и сарадњу за државе у региону.