ZAUSTAVLJENA CRNA MRLJA U ISTORIJI SRBIJE Bivši funkcioner SPS otkrio nepoznate detalje hapšenja Slobe Miloševića
Foto: EPA

 

Bivši visoki funkcioner SPS-a Branislav Ivković, otkrio je da je sve istinito prikazano u mini seriji "Porodica" osim jedne stvari, i da je u noći hapšenja Slobodana Miloševića sprečen masakr u vili "Mir".

Ivković je potvrdio da je u kući u tom momentu bilo mnogo oružja, ali da ga Sloba nije uzimao, već da je postojala sumnja da dođe NATO helikopter uz pomoć kog će oteti Miloševića, te bi to oružje služilo za odbranu.

"Slobodan je bio smiren čovek, svestan situacije u kojoj se nalazi. Tragao je za rešenjem da niko ne strada, računajući i ljude u vili i one koji su ispred", izjavio je Ivković.

"To je bila surova i teška istina za Slobodana Miloševića, ali je on bio svestan situacije u kojoj se nalazio i činio je sve da spase ljude oko sebe i narod oko rezidencije", rekao je Ivković.

"Nas je neka jedinica razbila po nogama, bili smo krvavi. Sklonili su nas da bi mogli da uđu unutra. Sa druge strane vile, iz susedne ulice, javlja mi se moj čovek i kaže da njih tamo ima jako malo, da policija nadire i ne znaju šta da rade. U tom trenutku se uključuje Čedomir Jovanović i kaže "razumni smo ljudi, daj da ovo rešimo na miran način."

ICTY via AP

 

 

Nekadašnji funkcioner SPS je ispričao kako je izgledalo uvođenje Jovanovića u vilu "Mir", na pregovore sa Slobodanom Miloševićem.

"Ja sam išao ispred njega, da moji ne bi pucali na njega, Legija je išao iza njega da njegovi ne bi pucali na Jovanovića. Jovanović se vrlo razumno ponašao tokom pregovora, poštovao ga je", ispričao je Ivković.

"Milošević je prihvatio tu Jovanovićevu garanciju i pristao je da se preda", izjavio je on.

Kazao je da je to bila "surova i teška istina za Slobodana Miloševića, ali da je on bio svestan situacije u kojoj se nalazio i činio je sve da spase ljude oko sebe i narod oko rezidencije".

"Tačno je, pregovorima je sprečen masakr koji bi bio i te kakva crna mrlja u istoriji Srbije", poručio je Ivković u jutarnjem programu TV Prve.

Serija "Porodica" govori o hapšenju Slobodana Miloševića, a pratili je su ne samo obični gledaoci nego i funkcioneri i živi akteri ove priče. U glavnim ulogama našli su se Boris Isaković i Mirjana Karanović koji su oživeli likove Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane.

 

 

 

Komentari (0)

Loading