MAGAZIN FORBS ODUŠEVLJEN PROGRESOM SRBIJE: Impresionirani radom Brnabić Ane
Printscreen/ TWIN Global - The World Innovation Network

Vlada Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, usredsredila se na ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i jače inostrane odnose, težeći da se na kraju pridruži EU, piše ugledni američki magazin Forbs

Iako su kritičari i politički protivnici i dalje sumnjičavi, srpsku vladu bismo trebali da ocenjujemo prema postupcima i rezultatima. Do sada je napredak u četiri godine bio impresivan.

Ana Brnabić je, od trenutka kada je 2017. postala premijerka Srbije, tvrdila da zemlja treba da "sustigne propuštena vremena Srbije", pozivajući se na prethodne godine sukoba i međunarodne sankcije. Postala je neumorni zagovornik dva prioriteta: digitalizacije i obrazovanja. Kada je najavila digitalizaciju kao svoj glavni prioritet tokom svog nastupnog govora, "95% Srbije se nasmejalo. Bili su sumnjičavi. To se nije uklapalo u zajedničku viziju Srbije, čak ni za naše građane."

Uz snažnu Vučićevu podršku, Brnabić i njene kolege su pristupile poslu. Četiri godine kasnije, "svi govore o digitalizaciji". Globalne korporacije počele su da ulažu u tehnološki sektor u Srbiji na načine koji su vrlo malo verovatni pre nekoliko godina. Većina Srba danas veruje da je njihova budućnost digitalna.

 

 

Svetska banka izveštava da zemlja "nastavlja da sprovodi programe koji se bave strukturnim slabostima, povećavaju efikasnost javnog sektora i eliminišu uska grla u rastu privatnog sektora"...

Globalna studija o "digitalnom napretku" koju su sproveli istraživači sa škole Fletcher na Univerzitetu Tufts, koju je vodio Bhaskar Chakravorti, procenila je 90 ekonomija kroz 160 pokazatelja. Kao što je objavljeno u Harvard Business Reviev, Srbija je rangirana kao ekonomija "izbijanja", koju karakteriše "ograničena postojeća digitalna infrastruktura, ali koja se brzo digitalizuje". Srbija se brzo kreće.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading