GDE VI VIDITE GENOCID I PROTERIVANJE? Ovo je jedina sudija koja je rekla celom Hagu istinu u lice: Treba ponoviti suđenje, pred drugim sudom!
Tanjug/Ap

Sudija Niambe u svom izdvojenom mišljenju navela je da bi ona naložila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim sudskim većem.

"Imajući u vidu prirodu i težinu pravnih grešaka uočenih u ovom predmetu, za razliku od drugih članova Žalbenog veća, ja bih naredila da se Mladiću ponovi suđenje pred drugim prvostepenim sudskim većem, po svim tačkama optužnice, izuzev optužbe 6, za uzimanje talaca u udruženom zločinačkom poduhvatu", navela je sudija u izdvojenom mišljenju napisanom na 60-ak strana.

Napomenula je da je Mladić u svojoj žalbi zadovoljio visoke standarde i ukazao na glavne greške pretresnog veća, prema kojima bi ona usvojila gotovo sve osnove njegove žalbe.

Tanjug/Ap

 

Niambe je ukazala da se zbog ograničenosti vremena, a i s obzirom da radi na daljinu, u svom izdvojenom mišljenju bavila samo najgrubljim greškama pretresnog veća.

Pored osalog, ona je navela da se, suprotno stavovima većine članova Veća, ne slaže sa stavom da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana.

Dodala je i da ne smatra da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde.

Tanjug

 

"Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom", napisala je Niambe u izdvojenom mišljenju.

Sudija Prisca Matimba Niambe rođena je 31. decembra 1951. godine u Zambiji.

Za sudiju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izabrana je 2011. godine, dok je od 2006. i sudija Visokog suda Zambije.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić rekao je za Tanjug da je sudija Niambe imala hrabrosti da kaže "sve ste radili pogrešno i ovo nisu te činjenice", i na tome joj čestitao.

Komentari (3)

Loading
Hak

08.06.2021 19:08

A mrtvi.Sami se poubijali.Seme vam se zatrlo.Smradovi i najvece ubice 20veka

VIP

09.06.2021 19:11

Alo covece bio je rat ubijalo se sa obe strane a te reci sto.koristis govori o tebi to ste vi sto secete glave za alaha

Ja

09.06.2021 20:53

Da sami se poubijali kao u Sarajevu pa okrivili Srbe. Ali istina uvijek ispliva kad tad.